Integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése – a gyártási folyamatok változásainak bemutatása a MouldTech Systems Kft.-nél - Németh Péter
Az Ipar 4.0 alapelvei számos digitalizációs kötelezettséget támasztottak a vállalatok elé. Ez a közép- és kelet-európai régió kis- és középvállalati szektorának (KKV) még nagyobb feladatot jelent, mivel általánosan elmondható, hogy ebben a régióban nagyobb az elmaradás e téren. Szakmai gyakorlati helyem, a MouldTech Systems Kft. egy nagy lépést tett annak érdekében, hogy ezeknek feladatoknak megfeleljen, integrált vállalatirányítási rendszert (ERP) vezetett be a vállalat életébe. Ez egy alapvető digitalizációs lépés, hiszen egy jól paraméterezett, beállított ERP nagymértékben megkönnyítheti a vállalat értékteremtő folyamatainak működését, így a cég előnybe kerülhet a konkurenciával szemben. Szakdolgozatomban egy példaprojekten végigvezetve bemutatom a vállalat projektelvű gyártási folyamatainak lépéseit, majd az ezt támogató, korábbi informatikai rendszereket a projektkezelés, az egyedi gyártást támogató forrásjegyzék, kapacitás- és termeléstervezés, valamint a raktár- és készletgazdálkodás feladatai tekintetében. Szemléltetem, hogy a korábbi rendszerek idővel, a folyamatok fejlesztése és a kezelendő adatmennyiségek növekedésével milyen problémákat okoztak a mindennapi munka során. Ezt követően ismertetem az ERP rendszerek alapjait és kialakulásuk történetét. Bemutatom, hogy mi indokolta az új rendszer bevezetését, valamint, hogy milyen szempontok figyelembevételével került kiválasztásra a megfelelő szoftvercsomag. Betekintést nyújtok a kiválasztott, Dyntell ERP rendszer összes bevezetett moduljába. A gyártási és gyártást támogató modulok, így a termelés- és gyártáskövetés, projektkezelő, valamint raktárkezelő modulok működését részletesen is bemutatom. Részletezem, hogy milyen feladatokat állított a rendszerbevezetés a vállalat kollégái számára. Továbbá ismertetem, hogy milyen módon változtatta meg a rendszerbevezetés a gyártási folyamatokat, különös tekintettel a minőségbiztosítási követelményekre, így az adagszámok kezelésére, cikkcsoportok megszervezésére és létrehozására. Végezetül említést teszek a rendszer általam vélt kisebb hiányosságairól, valamint, hogy milyen további fejlesztésekkel lehetne ezeket kiküszöbölni, majd összegzem az elmondottakat és a leszűrhető konklúziókat.