A helyi adózási rendszer és szerepe Magyarországon az önkormányzati gazdálkodásban - Szintai László
Szakdolgozatomban a helyi adózási rendszert, valamint annak szerepét mutatom be az önkormányzati gazdálkodásban. Ez utóbbit Gellénháza Község Önkormányzata tevékenységének alapján vizsgálom. Hogy miért éppen Gellénházát választottam? Erre nagyon egyszerű a válasz, hiszen születésem óta itt lakom, valamint azért választottam gyakorlati helynek az önkormányzatot, mert korábbi tanulmányaim során már tanultam valamennyit a helyi adókkal kapcsolatban, és azért, hogy többet tanuljak ezzel kapcsolatban, így ezt egy jó választásnak gondoltam. A témát a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karának (2020. augusztus 1-től a kar már a Pannon Egyetemhez tartozik) aktuális szakdolgozati témajegyzékéből választottam. Fontos volt számomra, hogy olyan témát válasszak, amely az emberek életét nagymértékben meghatározza, befolyásolja. Erre egy nagyon jó példa az önkormányzat, hiszen a helyi adókból származó bevétel az egyik legjelentősebb bevételi forrása az önkormányzatnak. Először a választott témaköröm elméletét mutatom be, majd ezt követően már konkrétabban vizsgálom a helyi adónemek szerepét az önkormányzati gazdálkodásban. A dolgozatom első felében bemutatom, hogy a helyi adózás miként változott az évszázadok során hazánkban a legfontosabb reformokon keresztül. Ezután kitérek a helyi adózási rendszer szabályozására, valamint beszélek arról, hogy mit jelent maga az adó, milyen funkciói vannak, valamint hogy milyen elveknek kell megfelelnie a különböző adónemeknek. A dolgozatom második felében a helyi adózási rendszer vizsgálatát Gellénháza Község Önkormányzatának 2017-2019. évi adatai alapján végzem el, és az elemzéshez szükséges adatokat az éves költségvetési beszámolókból, valamint az éves adózási összesítőkből használom fel. A dolgozatom ezen részének értelmezéséhez és elemzéséhez a táblázatok nyújtanak segítséget. Végezetül írok egy olyan összegzést, amely a későbbiekben majd hasznos lehet a következő generáció(k) számára.