A dohánykereskedelmi rendszer Magyarországon - Halász Olivér
Azért választottam ezt a témát, mert kapcsolódik napjaink egyik meghatározó kérdéséhez, a fiatalkorúak dohányzásához, illetve szakmai gyakorlati helyem jelentős mértékben foglalkozik ezzel a területtel, továbbá a téma gazdasági elemzése mind közpénzügyi, mind pénzügyi jogi oldalról különleges, ugyanakkor financiális súlyához képest kevésbé kutatott. Szakmai gyakorlati helyemen olyan személyes illetve szakmai tapasztalatokat hallhattam, mely számomra ezt nagyon érdekfeszítővé tette és mélyebben elkezdtem ezzel a témával foglalkozni. Továbbá a dohányipar is - mint minden más iparág – fejlődik, hisz megjelentek például az e-cigaretták, melyekről vitatott hogy károsabbak e vagy sem a normál cigarettánál, illetve a különféle ízesítésű töltőfolyadékok is már elérhetőek. Számomra elgondolkodtató a fejlődés ebben témában, hiszen megjelennek az e-cigaretták, ami innovációs folyamatnak tekinthető, mivel az ártalomcsökkentés a célkitűzés. Emiatt viszont új fajta dohányzási lehetőségek jelennek meg, amelyek azonban nem a leszokást segítik elő. Úgy gondolom, hogy ezen a területen kétértelmű az innováció. A fejlődés megnyilvánul abban is, hogy a hagyományos cigaretta nagyon sok összetevőt tartalmaz, míg az újak csak nikotint. Úgy gondolom a téma mindenképpen aktuális, hiszen nagyon sokan dohányoznak napjainkban, közöttük pedig nagyon sok a fiatal. Személyes tapasztalatom, hogy közöttük nagyon sokan 18 éves kor alatt vannak. Ezek között pedig jelentős a mértéke azoknak akiknél a szülő nem is tud róla. A 2012-es trafiktörvénynek is az egyik legfőbb oka a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, mindamellett hogy természetesen fontos szerepe van az állam pénzügyi érdekeinek is. Szakdolgozatomban átfogóan fogom bemutatni, hogy a törvény hatályba lépése hogyan változtatta meg az állami bevételek alakulását, illetve milyen jótékony vagy kevésbé jótékony hatásai voltak. Szakdolgozatom alapját a 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről elnevezésű törvény képezi. Bemutatásra kerülnek továbbá az évek alatt történt változások, a különböző kapcsolódó irányelvek, továbbá a trafikok működtetéséhez szükséges feltételek illetve koncessziók.