Meghatározott cselekmények végrehajtása, mint újszerű tevékenységi kör az adóhatóságnál - Májkel Vivien
Napjainkban az adó fogalma mindenki számára ismert. Az állam az erre kijelölt szerv közreműködésével szedi be a különféle adókat. Magyarországon a Nemzeti Adó-és Vámhivatal és az önkormányzati adóhatóság szedi be a különféle adókat. Ám az adóhivatal számos hatáskörrel rendelkezik az adók beszedése mellett. Szakmai gyakorlatom során betekintést nyerhettem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának működésébe. Ezen idő alatt lehetőségem nyílt arra, hogy megismerjem a hivatal szervezeti struktúráját, valamint mindennapi működését. Bepillantást nyerhettem a végrehajtási szakterület munkájába, ezen belül is megismerkedtem a hivatal újszerű feladatával, a meghatározott cselekmények végrehajtásával, amely meg is ragadta érdeklődésemet. Mivel erről még valószínűleg nem írtak szakdolgozatot, hiszen 2018 óta létezik a meghatározott cselekmények végrehajtása a NAV szervezeti egységén belül, így szerettem volna az elsők között írni erről a témáról. A meghatározott cselekmények kikényszerítésére vonatkozó hatáskör megjelenése új fejezetet nyitott a NAV életében. A meghatározott cselekmények végrehajtása még nincs teljesen kikristályosodva. Célul tűztem ki, hogy bemutassam az Adóhivatal ezen új tevékenységét, amely az önkéntes jogkövetés elmaradása esetén, annak pótlására hívja fel a figyelmet, illetve a teljesítés elmaradása esetén a kötelezett helyett elvégzi, vagy közreműködő igénybevételével elvégezteti a meghatározott cselekményt. További törekvésem a hatékony működést akadályozó tényezők azonosítása. Kutatásomhoz empirikus módszert alkalmaztam. A meghatározott cselekmények bemutatásához az információkat a NAV feldolgozott eljárásaiból, valamint a kollégák tapasztalataiból nyertem. A munkavégzés hatékonyságának felmérésére egy rövid kérdőívet készítettem. A kérdőívem célcsoportja a végrehajtási osztályon lévő ügyintézők voltak. Kérdőívem eredményei a következők. A munkafolyamat során használt rendszerekkel, az informatikai támogatottsággal nincsenek megelégedve az ügyintézők. A rendszerek fejlesztése, javítása az ügyintézők leterheltsége miatt is szükséges, hiszen ezzel a lépéssel gyorsabb munkavégzés jöhet létre. A dolgozatom elején két kutatási kérdést fogalmaztam meg. Kutatási esetpéldák vizsgálatával választ kaptam az 1. kutatási kérdésemre, amelyben az adózók önkéntes teljesítését vitattam. A kérdőív segítségével rávilágítottam az elektronikus rendszerek fejletlenségére, tehát javaslataim között szerepel ezek javítása. Továbbá javaslataim között szerepel ennek az újszerű tevékenységnek megismertetése a társadalommal.