Fenntartható befektetések a pénzpiacon - Bedi Bence
Egyértelműen elmondható, hogy az utóbbi években az éghajlatváltozás és a növekvő globális tudatosság fenntarthatóbb és környezetbarátabb befektetési típusokat helyezett előtérbe. A környezeti és társadalmi kérdések növekvő tudatossága, valamint a vállalati felelősségre vonatkozó adatok rendelkezésre állása megváltoztatja az egyének befektetésről alkotott véleményét. A befektetők egyre inkább összhangba hozzák portfólióikat személyes értékeikkel. Sokféle megközelítés létezik a felelős befektetésekhez, de mindegyiknek a célja ugyanaz: pénzügyi növekedésre törekednek, miközben igyekeznek pozitívan megváltoztatni a világot. Klasszikus értelemben nézve a befektetési döntések a pénzügyi célok elérésére irányulnak, felhasználva a gazdasági trendek kutatását és elemezve azokat. A felelős befektetés növekedése lehetőséget nyújt a befektetőknek arra, hogy mindkét utat egyszerre járják be. Egy percig sem volt kérdés, hogy a szakdolgozatomat ebből a témából szeretném majd írni. Egyértelmű volt számomra, hogy a befektetések témakörben szívesen végzek kutatásokat és az eddigi tudásomnál mélyebben is beleásom magam. Szakdolgozatom első részében szeretném felvázolni a befektetés fogalmát, a befektetés és spekuláció közti különbséget, valamint, hogy milyen típusú befektetések léteznek, külön kiemelve a részvényeket, a kötvényeket és az ETF típusú befektetéseket. A dolgozat során szeretnék bővebben kitérni arra, hogy miért váltak a fenntartható befektetési formák az elmúlt évek népszerű befektetései közé. Azt szeretném bizonyítani, hogy ez a feltörekvő trend nem egy átmeneti fellángolás, hanem a következő évtizedek meghatározó befektetése lesz, nem csak nemzetközi szinten, hanem Magyarországon is. Szakdolgozatomban legfőképp az ESG típusú befektetésekkel, illetve a zöld befektetésekkel szeretnék foglalkozni. Az ESG típusú befektetések témakörben primer kutatás keretében mélyinterjút készíttettem több interjúalannyal is. Diplomamunkámban keresem arra is a választ, hogy a magyar befektetői társadalom hogyan viszonyul az ESG típusú befektetésekhez, mennyire ismeri ezeket a magyar lakosság, mennyire elterjedt befektetési típus Magyarországon, mennyire tartják kockázatosnak a befektetők. Szeretném bemutatni a Magyarországon elérhető fenntartható befektetési lehetőségeket, valamint a hazánkban elsőként bevezetett vállalati zöld kötvényről is említést teszek. Minden kétséget kizáróan a fenntartható pénzügyi eszközök az utóbbi évek meghatározó piaci szereplőjévé váltak. Ezek közül is az ESG típusú befektetések azok, amelyek hatalmas növekedésen mennek keresztül. Globális viszonylatban évről-évre töretlenül növekszik az ilyen típusú befektetések népszerűsége. Az ESG eszközök népszerűvé válása, valamint a befektetői közeg céltudatos viselkedése mind-mind pozitív hatással van a pénzpiac fenntarthatóságára. Továbbá az ilyen típusú befektetések társadalmilag, valamint erkölcsileg is hosszútávú értékteremtő jelenséggel bírnak. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egy nagyon újkeletű témáról beszélünk, ahol még nagyon sok a kérdőjel, de az eddigi ismeretek és tudás alapján elmondható, hogy az ESG befektetések meghatározó tényezői lesznek a pénzpiacnak. Az elmúlt évek statisztikáit, illetve tapasztalatait figyelembe véve várhatóan a pénzpiacok meghatározó szereplői lesznek az ESG befektetések a jövőben. Ezért is fontos a befektetőknek, hogy a témával kapcsolatos fejleményeket, a nemzetközi trendeket folyamatosan figyelemmel kísérjék. Látható, hogy a fenntartható pénzügyi eszközök már most is nagymértékben elősegítik környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás, valamint az erkölcsös vállalatirányítás pozitív irányú elmozdulását. Remélhetőleg ez a jövőben még tovább fog erősödni, és megoldást jelentenek az egész társadalmat érintő problémákra.