Egy új vállalkozás számviteli rendszerének kialakítása - Vida Veronika
Szakdolgozatomban azt szerettem volna bemutatni, hogy egy vállalkozás indításához milyen pénzügyi és számviteli döntéseket kell meghozni, hogy a vállalkozás elérje a célját és nyereséges legyen. Manapság ahogyan én is, velem együtt egyre többen gondolkoznak, és alapítják meg saját vállalkozásukat. Ezért is tartom fontosnak még indulás előtt tájékozódni, hogy milyen lehetőségeik vannak egy sikeres vállalkozás eléréséhez. A vállalat alapítás főbb szempontjai közötti választási lehetőségeket, azok tulajdonságait és fontosságát szeretném ismertetni. Szakdolgozatom remélem, segít a leendő vállalkozóknak átfogó képet kapni a vállalati forma, cég elnevezése, székhely és telephely megválasztásában, tevékenységi kör választásában, adózásban, költségelszámolásban, fizetendő adókban és pályázati lehetőségek nyújtotta döntések meghozatalában. Ahhoz, hogy jó döntéseket hozunk és elérjük a vállalkozás célját, tisztában kell lennünk a környezetünkkel, valamint a saját határainkkal is. Ezeknek a határoknak a felmérésére használhatunk különböző elemzéseket, ilyen például a SWOT elemzés. A vállalkozás működése komplex, nem lehet csak a cég egy szempontjára helyezni a hangsúlyt, hiszen minden összefügg mindennel, nem elég csak jól megválasztani az adózási formát, sem pedig a formáját vagy tevékenységét. Vállalkozási forma esetében is vannak törvényileg előírt és betartandó szabályok, pl. alapító tagok száma. Egyes tevékenységi kör, körök esetében is vannak törvényi előírásai, pl. engedélyköteles tevékenységet végzünk-e, valamint szakképesítést igényel-e. Javaslatom szerint az adózásnál alanyi adó mentességet válaszunk, avagy az áfafizetést. Milyen adózási mód lenne a legkedvezőbb a vállalkozás számára pl. KATA, SZJA szerinti, KIVA, TAO. Melyik milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, melyiket választhatjuk egyáltalán. Adózási mód választásánál nagy szerepet tölt be, hogy a vállalkozásnak milyen jellegű költségei mekkora mértékben merülnek fel. Tevékenységi körünk meghatározása, az ehhez szükséges iratok, engedélyek, dokumentációk beszerzése. Javasolnám továbbá, hogy a vállalkozást összetettségét figyelembe vegyük, általában a szélesebb tevékenységi körrel rendelkező vállalkozásoknak, magasabbak a költségei, még fontosabb a megfelelő költségelszámolás, és adózási mód megválasztása. Célszerűbb ezeknek a vállalkozásoknak magasabb társasági formát választani. Amennyiben a viszont, kevesebb tevékenységi körrel kívánunk működni, abban az esetben érdemesebb egyszerűbb adózási módot és vállalkozási formát választani. Munkámban bemutatom a leggyakrabban felmerülő költségeket pl. értékcsökkenés, gépjárműadó, valamint a fizetendő adókat általánosságban pl. helyi iparűzési adó, épületadó, de nyilván, vannak olyan tevékenységek, ahol külön adót kell fizetni, ilyen pl. a szálláshely szolgáltatás, ahol idegenforgalmi adót kell megfizetni. Mivel a vállalkozás alapítása és működése összetett, én mindenképpen javaslom, hogy keressenek fel egy ügyvédet, valamint egy könyvelőt, aki segít ezeknek a fontos döntések meghozatalában, valamint segítséget tud nyújtani, hogy a vállalkozás a törvényeknek megfelelően folytassa tevékenységét.