A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum változásmenedzsmentje - Németh-Gotthárd Gréta
A szakdolgozatom témája a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum változásmenedzsmentje. Szerettem volna bemutatni egy kulturális intézmény példáján keresztül, a változás szükségességét ebben a szférában is. A dolgozatból megismerhetjük a szervezet felépítését, vállalati kultúráját, a jelenlegi szolgáltatásokat, a marketing tevékenységeket és az intézmény gazdálkodását. A téma választásakor fontos szempont volt számomra, hogy az intézmény alkalmazottja vagyok már több mint 6 éve, így a szervezet működését belülről is látom. A múzeumok életében a legfontosabb visszajelzéseket a látogatószámok alakulásából kaphatjuk, így bemutatom az Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) 2015-2021 közötti látogatottsági adatait és a 2021-ben végzett kérdőíves látogatói felmérést. Különböző módszerekkel elemzem az intézmény erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit, valamint a jelenlegi életszakaszát. A múzeum szolgáltatásai jelenleg a különböző témájú iskolai tanulást támogató múzeumi előadásokból, foglalkozásokból és tárlatvezetésekből állnak. Emellett az intézmény, kiállítások és programok szervezését is ellátja. A látogatók a szabadtéri kiállításokkal találkoznak közvetlenül, ezért fontos azok interaktívabbá tétele. A változások szükségességét eredményező, külső és belső hatásokat vizsgálva mutatom be, hogy a múzeum életpályája abba a szakaszba érkezett, hogy változtatások szükségesek. A változtatások, fejlesztések részei életünknek. Sok esetben ezek miatt le kell mondanunk dolgokról, azonban az újítások rengeteg lehetőséget hoznak magukkal. A modernizáció egy vállalkozáson belül könnyítheti munkánkat, segítheti a profit növekedését. A változás bevezetése mindig kockázatos. Fontos körültekintőnek lennünk és megfelelő döntéseket hoznunk. Ezekre bemutatok különböző modelleket és vezetői stílusokat, lehetőségeket. A változások elleni szervezeti ellenállásra is kitérek, és a lehetséges megoldási javaslatokat is feltárom. A világ fejlődésére a múzeumnak is reagálnia kell, és olyan modern technológiai elemeket behozni az intézménybe, hogy az szakmailag és látogatóbarát szempontoknak is megfeleljen. A MOGIM több mint 50 éves múltja biztosítja a megfelelő gyűjteményi anyagot, a munkatársak lojalitása és a szervezet iránti elköteleződése segíti a változások bevezetését, de fontos, hogy a folyamat során a szervezetben fellépő esetleges ellenállásokat a vezetőség megfelelően kezelje. A múzeum vezetésének fontos feladata a jelenlegi helyzet pontos felmérése, és a változtatás projektjének részletes kidolgozása. A változás menedzseléséhez akár külső segítség bevonása is hatékony lehet, a jelenlegi alacsony munkavállalói létszám miatt. A múzeum anyagi forrásaihoz és az esetleges pályázati forrásokhoz lehetne igazítani a fejlesztési koncepció mértékét. A modernizálás kisebb lépésekben vagy akár egy gyorsabb és nagyobb beruházás keretében is megvalósulhatna. Véleményem szerint a múzeum számos lehetőséget hordoz magában és rengeteg kincset rejt, melyet fontos a jövő nemzedéke számára is megőrizni és bemutatni.