Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata költségvetéstervezésének és gazdálkodásának vizsgálata a 2018-2020. években - Bujtor Vivien
A mai világban fontos szerepet tölt be a pénz. Fontos megtervezni a bevételeket és a kiadásokat. Ez a tervezés egy költségvetési terv elkészítését jelenti, amelyben megállapításra kerül az a tervezett összeg, amelynek mértékéig a kiadások teljesíthetők, valamint meghatározásra kerül az a bevételi összeg, amennyit a tárgyév során be kell szedni. Dolgozatomban Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának költségvetéstervezésének és gazdálkodásának vizsgálatát választottam a 2018-2020. években. Célom ezzel a szakdolgozattal, hogy bemutassam egy települési önkormányzat költségvetéstervezésének folyamatát, vizsgálatát. A szakdolgozatomban először az államháztartás alrendszereit mutattam be, majd az önkormányzatok főbb jellemzőivel, hatáskörével, feladatkörével, hatósági jogkörével folytattam. A két legfontosabb jogszabály a költségvetés tervezésben az államháztartási törvény, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény. A jogszabályok ismertetése után a költségvetés folyamatát mutattam be. Gyenesdiás nagyközség rövid gazdasági hátterének bemutatása után a 2018-2020. évek költségvetési előirányzatait, előirányzat módosításait, illetve zárszámadásait vizsgáltam. Ezek alapján megállapítottam, hogy az Önkormányzat jelentős bevételi forrásai a központi támogatások, ugyanakkor a saját bevételek is egyre növekvő mértékben jelennek meg minden évben a költségvetésben, amelyek elengedhetetlenek az önkormányzat folyamatos és biztonságos működéséhez. Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának gazdálkodásában fontos szerepet játszik a hatékonyság, takarékosság. A vizsgálataim alapján, azt a következtetést szűrtem le, hogy az Önkormányzat költségvetés tervezése mindhárom évben megalapozott volt, kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekedett, amellyel mindhárom évben teljes mértékben biztosította az önkormányzati kötelező feladatellátást, megteremtette valamennyi intézményének folyamatos és színvonalas működését, továbbá önként vállalt feladatként számos beruházást és fejlesztést valósított meg a településen.