„Covid mentőövek” a vállalkozások finanszírozására vetítve - Tóth Xénia Orsolya
A szakdolgozatom témája a „Covid mentőövek” a vállalkozások finanszírozására vetítve. Dolgozatom célja, hogy megismertessem az uniós és hazai forrásokat, valamint kutatásokat végezni a koronavírus hatására létrehozott állami intézkedések szerepéről, hatékonyságáról, ismertségéről és igénybevételéről. A 2020 januárjában megjelenő koronavírus járvány hatásai a magánélet mellett a nemzetgazdaságot is kiemelten érintették. A gazdasági életben nagymértékű változás következett be, ami miatt drasztikus helyzet alakult ki és ennek csökkentésére újszerű módszerek voltak szükségesek a kormányok részéről. Az Európai Unió minden olyan eszközt bevetett, ami rendelkezésre állt, hogy segítsen a tagállamoknak, hogy minél előbb helyrehozzák a pandémia okozta gazdasági és társadalmi károkat. Négy fő eszközt hoztak létre a munkahelyek, munkavállalók, vállalkozások és a tagállamok számára, valamint az Európai helyreállítási tervet. Ezzel segítve az unió 27 tagállamát. Magyarország is több olyan hazai forrást bevezetett, ami segített kilábalni a gazdaságnak a nehéz helyzetből és támogatta a hazai vállalkozásokat. Ilyen intézkedések voltak az ágazati bértámogatási program a vállalkozások munkaerő támogatása és a fizetési moratórium. Magyarországot segítő főbb támogatások a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, az Exim Kárenyhítő Programcsomag és a Széchenyi Kártya Program volt. A gyakorlati részben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjunktúravizsgálatának elemzését dolgoztam fel. Kérdőíves kutatást készítettek 2021 áprilisában a hazai vállalkozások körében. Vizsgálták a vállalkozások pénzügyi kötelezettségek teljesíthetőségét, a likviditási nehézségeket, pénzügyi tartalékok szintjét, tevékenységek nyereségességét és a piacról való kilépés és a tevékenység felfüggesztését. Továbbá a Covid-19 világjárvány hatására létrehozott állami intézkedésekre tértek ki, valamint ennek megítélésére a vállalkozások körében. Az utolsó részben kérdőíves kutatást készítettem, melyet 35 vállalkozás töltött ki. A felmérésem arra terjedt ki, hogy a szervezetek mennyire ismerik a gazdaságélénkítő hiteleket és kölcsönöket és igénybevételekor milyen hatással volt a vállalkozás működésére és mekkora mértékben járultak hozzá a vállalkozás jövőjéhez és hogy mi volt a véleményük a mentőövekről. A kutatásból kiderül, hogy leginkább érintett szektorok a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a kereskedelmi szektor volt. A válaszadók mindegyike ismerte ezeket a gazdaságélénkítő hiteleket és kölcsönöket.