Az AQ Anton Kft controlling rendszere - Somogyi Laura
Dolgozatom célja az AQ Anton Kft controllingrendszerének bemutatása. Témaválasztásom oka, hogy amióta csak megismerkedtem a controlling fogalmával, a sikeres vállalatműködés egyik alapkövét láttam benne, ezért szerettem volna a témában jobban elmélyülni. Ennek érdekében a controlling elméleti feltevésit vizsgáltam, pontosabban azt, miként valósulnak meg azok a vállalat mindennapi működésében. A dolgozatom elején többek között ismertettem a controlling történetét, mely meglepően messze nyúlik vissza a történelemben, illetve egy jó controller személyiségprofilját. Utóbbiról hamar kiderült, hogy rengeteg követelménynek kell megfelelnie egy jó controllernek. A következő fejezetben megismerhetjük a termelővállalatok controlling-sajátosságait, hiszen az AQ Anton Kft is ezen szervezetek csoportjába tartozik, ezután pedig bemutattam a vállalat történetét és tevékenységét, mely épp ebben az évben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Az ötödik fejezet mutatja be valójában a cég controlling gyakorlatát, számba véve a rendszer kialakítását befolyásoló tényezőket, mint például a méret, külső környezet, vezetési stílus. Bemutatásra kerülnek még a mindennapi működéshez szükséges szoftverek. Ezután következnek a terv-tény eltéréselemzések, a kalkulációs módszerek, majd következnek a gyártási költségek. A dolgozatomat a mutatószámrendszerek bemutatásával zárom, ahol két évet összehasonlítva részletesebben is bemutattam a DuPont mutatószámrendszer működését. Összességében arra a következtetésre jutottam, hogy a vizsgált controllingrendszer remekül követi a controlling elméletét, kitűnően alkalmas a vállalat rendszere arra, hogy a könyvekben leírtak gyakorlati megvalósítását egy élő szervezeten keresztül is megvizsgálhassuk. Mindemellett pedig a rendszer mégsem annyira „tankönyvszagú”, hogy az a hatékony működést veszélyeztesse. Ennek a jelentőségét nem szabad elvitatni, hiszen ahogy azt a dolgozatomban is megállapítottam, a vállalatok gazdaságos és hatékony működése – egy bizonyos vállalatméret felett – szinte elképzelhetetlen egy jól működő controllingrendszer működése nélkül.