Zala Megyei Büntetés – végrehajtási Intézet leltározási tevékenységének bemutatása, a vonalkódos rendszer bevezetésének gyakorlati tapasztalata - Szakosné Hidasi Melinda
A leltározás, mint olyan minden ember életében jelenlévő gazdasági tevékenység, csupán az emberek többsége nem gazdaságtudományi szempontból közelít a témához. A mindennapi életünk során sokszor találkozhatunk a leltározás fogalmával, például a ma már gyakran előforduló házassági vagyonközösség kialakítása során köttetett házassági szerződésnél, aminek szintén ez az alapja, de amit mindenki szívesen elkerülne. Említhetnénk az örökösödési vagyonmegosztást is, ami szintén egy vagyoni leltár. A dolgozatom témájának megválasztását megelőzően sok területet felülvizsgáltam. Próbáltam egy nem gyakran előforduló, változatos és hasznos információkat összefoglaló témát választani. Ezen kívül lényeges, hogy az emberekben ledöntsük a „Börtönnel” szemben támasztott sztereotípiákat, szerettem volna a leltározás folyamatán keresztül bemutatni, hogy egy jól működő gazdasági tevékenységet folytató, állami tulajdonban lévő gazdasági egység. Minden gazdasági lépés előre átgondolt utasítások végrehajtása. A vezető szerepeket betöltők között már sok gazdasági szakembert találhatunk, akik a számviteli törvény betartása mellett a leghatékonyabb működési folyamat kidolgozást tűzték ki céljukul országos szinten. A kutatási témám megválasztásában jelentős szerepe volt, hogy az elmúlt években napi szinten eszközkönyvelőként dolgozom a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnél. A leltározás folyamatát az előkészületektől a zárásig figyelemmel kísérem és tevékenyen részt veszek benne. A leltározás folyamata során felvetődött bennem, a bevezetett vonalkódos rendszer milyen hatással lesz a leltározás folyamatára és annak végeredményére erre próbáltam válaszokat keresni. A kutatásom során felmerült kérdéseimre a leltározással kapcsolatos szakirodalom áttekintésével különösen a vonalkódos leltározásra fektettem nagyobb hangsúlyt. A szakirodalmat országos és helyi szabályzatok és intézkedések kutatásával mint például Intézetünk Számviteli politikája, Értékelési szabályzata, Leltározási szabályzata és a gyakorlati tevékenység megfigyelésével egészítettem ki. A kérdéseim megválaszolása mellett az általam megfogalmazott előzetes felvetéseim visszaigazolásra illetve annak ellenkezőjére is megfogalmazódott bennem végül egy konkrét válasz. A vonalkódos leltározás bevezetését kifejezetten jó döntésnek tartom, mivel az intézet jelenlegi állományának létszáma nehezen összeegyeztethető az elvégzendő leltározási feladatok időpontjaival. A tárgyi eszközök vonalkódos leltározásával megvalósíthatja a humán erőforrás hatékonyabb felhasználását. Gyakorlati tapasztalataim alapján a tárgyi eszközök leltárkörzetek közötti tárhely váltásainak nagyobb fokú ellenőrzését kellene bevezetni, illetve nélkülözhetetlen a folyamat során a számviteli szakember bevonása.