Kiégés a generációk tükrében - Varga Éva
Szakdolgozatomban napjaink 2 aktuális kérdését - amely a HR szakmát kihívások elé állítja -dolgoztam fel, és vizsgáltam meg őket egymás viszonylatában: kiégés és generációk a munkahelyen témakört. A kiégés tüneteiről, fázisairól, kialakulásának lehetséges külső (szervezeten belüli okok), belső okairól (az egyén belső sémái) adtam szakirodalmi áttekintést, ahogy a generációkról is. Rövid történeti áttekintést követően az egyes generációk ún. generációs tulajdonságait mutattam be, elsősorban azokat, amelyek meghatározzák a munkahelyi viselkedésüket, a munkához való hozzáállásukat. Emiatt azon 4 generációra koncentráltam, akik jelen vannak a munkahelyeken (baby boomer, X, Y, Z). A generációs jegyek bemutatásával 2 célom volt: egymás megismerésével, elősegíteni egymás megértését, és a generációs szakadékok csökkentését, valamit ismeretet biztosítani az általam végzett vizsgálat eredményének megértéséhez. Vizsgálatomat egy multinacionális cég vidéki termelő egységében, a szellemi állomány körében végzetem.  Vizsgálatom célja, felmérni, hogy az adott csoport mennyire érintett a kiégésben, mi azok a tényezők, amelyek leginkább hatnak a kiégésükre, illetve, hogy ezen kérdéseken belül az egyes generációk milyen jellemzőket  mutatnak.