Hogyan lehet eredményt növelni a sportban coaching támogatással? - Volner Andrea
Hogyan lehet eredményt növelni a sportban coaching támogatással? Sokáig magam se tudtam, hogy a sportban miként alkalmazható maga a coaching és milyen eredményeket lehet vele elérni. Ettől függetlenül még mindig sokakban él az a hit, mi szerint egy sportilónak születnie kell a sikerre. Ami részben igaz, mert kitartó munka nélkül nem lesz eredményes, de ez nem elég. Mentálisan is felkészültnek kell lennie, sportágtól, életkortól függetlenül. Ha időben megtanulja, hogy saját akaratából mit tud elérni, felismeri erősségeit és gyengeséget, akkor olyan tudásra tesz szert mellyel eredményeket tud elérni sport- és magánéletében is. Jómagam legtöbb sport coachal ellentétben nem rendelkezem több éves sportolói múlttal.  Sport közelségét kettő versenyszerűen cselgáncsozó lányomnak köszönhetem. Sport coach munkámhoz pedig erős alapokat, több éves egészségügyben eltöltött éveim és Rekreáció Szervező és Egészségfejlesztő végzetségem adja. Sportoló gyerekeket nevelő szülőként pontosan tudom, mi játszódik le egy sportoló gyerekben míg versenyzővé válik, hogy szülőként ez idő alatt mit élünk meg. Saját tapasztalatból tudom, hogy nem egyszerű. Ezért fontosnak  tartom a sportolók mentális fejlesztését, mert egy sportoló nem csak attól lesz eredményes, hogy a külvilág elvárásainak teljesít, hanem tetteiben, eredményeiben megtalálja a motivációs erőt, mert ez támogatja fejlődésében, céljai megvalósításában. Azt, hogy a támogatást milyen formában és kitől kapja meg egy versenyző, nagyban befolyásolja eredményeit és pályafutását. Egy sportolónak meg kell tanulnia kezelni a változásokat, mert karrierjében lehet egyszer fent, de adódhatnak olyan eredmények melyek után lent érzi majd magát. Megfelelő mentális tudással túl tudja lendíteni magát, hogy ne ragadjon bent egy bizonyos helyzetben, hogy tudjon folyamatosan fejlődni. Ebben pedig nagy segítséget add maga a sport coach.  Remélem értékes információkat tudok át adni szakdolgozatommal és felhívni a figyelmet a coaching szükségszerűségére a sportban is. Itt kiemelve nem csak versenysportban. Mert mindenkinek más célja a sporttal. Van, aki Olimpikon akar lenni, van, aki csak egészségének megőrzése érdekében vagy rehabilitáció céljából sportól. A lényeg mindegyikben ugyan az, fontosnak tartják lelki egészségüket a testi egészségük mellett.