Lean management kialakítása egy vállalatnál a Pylon 94 Kft példáján keresztül - Kakas Klarissza
Szakdolgozatom témáját, vagyis a Lean managementet azért választottam, mert lenyűgözött a tény, hogy egy ilyen egyszerű alapelvekkel operáló fejlesztési módszer létezik ami, mély gyökerekkel, kultúrával rendelkezik. Az egyszerűsége, érhetősége még jobban kitűnik az miatt, hogy rengeteg adatot feldolgoz, elemez, és mindezt úgy közli le a vállalkozás szereplőivel, hogy azok teljesen érthetőek és logikusak is. Egy olyan problémamegoldó gondolkodásmódról beszélünk, amelynek célja az, hogy egy vállalat élete során előforduló veszteségeket minimalizálja vagy teljesen megszüntesse azokat. Veszteségnek számít minden olyan tevékenység, ami nem értékteremtő, nincs se a belső se a külső vevő hasznára. Egy vállalat életében rengeteg ilyen eset fordul elő, amik ellen vagy azért nem teszünk semmit, mert apró hibának tűnik vagy pedig már annyira megszoktuk ezeket a jelenségeket, hogy észre se vesszük. Az egész szemlélet arra törekszik, hogy apró változtatásokkal, sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá tehetjük munkánkat. Ezt személyesen is volt lehetőségem megtapasztalni eddigi munkavállalásaim során ez miatt is kezdett el érdekelni a folyamatok fejlesztése, egy logikai rendszer megtalálása és kialakítása. Tanulmányaim során lehetőségem volt arra, hogy a Lean alapjaival megismerkedjek, valamint egy kisebb projektet kellett végig vezetnem egy általam választott cégnél. A projekt alatt szembetűnt azt, hogy a Lean nem csak termelési folyamatokat tud fejleszteni, hanem szélesebb körben is képes megkönnyíteni a munkánkat. Az órák hatására, felvetődött a kérdés bennem, hogy ha ennyire hasznos és az emberek dolgát lényegesen megkönnyítő módszer létezik, miért nincs sokkal jobban elterjedve ez a gondolkodásmód. Dolgozatommal erre a kérdésre szeretnék rájönni. Részletesen kitérek a módszer megalkotására, benne rejlő lehetőségekre továbbá megkeresem a lehetséges veszélyeket, problémákat, amiket a Lean tartogathat, és, hogy a válaszaimat jobban kitudjam fejezni, felhasználtam a Lean módszereit a Pylon 94 Kft. folyamatinak vizsgálatához. Másik fontos kérdésem, amire nagyobb hangsúlyt fektetek, hogy ez a módszer mennyire összeegyeztethető az emberekkel, ugyan is első hallásra úgy tűnhet, hogy a szoros időbeosztások és megfeszített tempó a dolgozók kihasználáshoz vezethet. Végül arra jutottam, hogy az elmélet régi alapokra nyúlik vissza, ami folyton az adott kornak megfelelően változott meg, így úgy gondolom, hogy mostani korra kell átalakítani a Leant ahhoz, hogy sikeres legyen. Most már nem a termelésben résztvevő gépek kihasználásának kell előtérben lennie, hanem az emberek. A technika fejlődése miatt a gépek automatán is dolgoznak, így amin javítani és foglalkozni érdemes határozottan az embereket kell fókuszba helyezni.