A ZalaZONE ökoszisztéma szolgáltatási portfóliójának vizsgálata a beruházások szemszögéből - Kovács Izabella
Az utóbbi évtized nagymértékű gazdasági fejlődése során, egyre nagyobb hangsúly helyeződött hazai és nemzetközi szinten is a kutatás-fejlesztési-innovációs törekvések megvalósítására. Ezen okból kifolyólag az állami és magánszereplők egyre nagyobb mértékben beépítik a stratégiai célkitűzéseikbe a folyamatos modernizációs folyamatokat, továbbá a szakmai kompetenciák fejlesztésére is kiemelt hangsúlyt fektetnek. Ahhoz, hogy a hazai gazdaság és a kisebb térségek fejlődni tudjanak, megnövekedtek nem csak a nagy tőkebefektetést igénylő állami és magánberuházások száma, de a tudományos hálózatok kialakítására való igény is. A tudományos és együttműködési hálózatok kialakításának egyik legjobb módszere a tudományos parkok kiépítése, amellyel tudástranszfereket lehet kialakítani az egyetemek és az ipari vállalkozások között és innovatív modern technológiákkal felszerelt infrastruktúrát tud biztosítani a fejlődéshez. Szakdolgozatom első részében a beruházások és a kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenységek fogalmi körét vizsgáltam. Továbbá helyzetfelmérés keretein belül felmértem a hazai beruházásokat, kiemelve a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos megvalósításokat. Mindemellett elengedhetetlen volt a tudományos parkok kutatás-fejlesztésben betöltött szerepét is megvizsgálnom. Ehhez kapcsolódóan az olaszországi Bolzano Science Park jó példáját hoztam fel. A dolgozatom második felében a duális gyakorlati helyemhez kapcsolódóan a ZalaZONE ökoszisztémának a szolgáltatási portfólióját vizsgáltam a beruházások szemszögéből, ebből is kiemelve a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központját, mint makro szintű vizsgálat. A Business Canvas Modell segítségével elemeztem a Központ üzleti modelljét, majd ebből kiemelve az értékajánlatot és az ügyfeleket, egy elektronikus felmérés keretein belül kutattam a betelepült szervezetek beruházásainak nyereségét, továbbá a rendszer hibáit és hátrányait. A dolgozatom zárásaként az előre felállított kutatási kérdéseimre választ kaptam a kvantitatív kutatásom eredményeiből, illetve levontam a konklúziót és a jövőre vonatkozóan javaslatokat tettem, továbbá választ kaptam a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központjának megtérülési kérdésére is.