Az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal készletezési és leltározási feladatai - Róka Dávid
A szakdolgozati témaként az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal készletezési és leltározási feladatai egy érdekes témának hangzik. Főcélom ennek a dolgozatnak a megírásával az volt a témával kapcsolatban, hogy bemutathassam gyakorlatias módon, hogy a törvényi háttér segítségével és természetesen annak megfelelően, milyen módszerekkel tud hatékonyan működni egy költségvetési szerv, vagy pont, hogy menyire nem tud hatékonyan működni, esetlegesen milyen likviditási problémák merülnek fel a helytelen készletezési szokásai miatt vagy a nem megfelelő leltározási szabályzata, rendszere miatt. Olyan tényeket vizsgálok meg gyakorlati szemszögből, hogy milyen készletei vannak a hivatalnak, hogyan vezeti a nyilvántartást és milyen módon leltározik. Fontos itt leírni, hogy mindennek alapja az elméleti háttér, hogy mennyire lett jól megírva a témában említett szabályzati dokumentum. Ilyen eszközökkel a kezemben egy képet akarok vetíteni, hogy egy költségvetési szerv, mely korlátozott forrásokkal rendelkezik, hogyan tud magának plusz bevételt teremteni. A dolgozatomban először felvázolom, hogy egy közös hivatal hogyan működik, milyen környezetben kell elhelyezni és mégis mi célból jön létre, milyen feladatai vannak. A következő fejezetekben olvasható, hogy általánosságban mit kell tudni a készletezésről, illetve a leltározásról. Milyen törvényi környezetben találhatók meg és hogy egy gazdálkodó szervnek, vagy egy költségvetési szervnek milyen előírásoknak kell megfelelnie, ahhoz, hogy szabályosan működhessenek. Ebben a fejezetben némi gyakorlati részt is már megemlítek, hogy miképpen lehet bizonyos feladatokat a gyakorlatban elvégezni, hogy az az előírt szabályoknak is megfeleljen. A következő fejezetekben pedig konkretizálva az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalra, annak szabályzatait felhasználva és a saját munkahelyi tapasztalataimra támaszkodva megfogalmazom, hogy elméleti és gyakorlati szinten hogyan valósul meg, mint a készletezés, mint a leltározás. Az összefoglaló részben kitérek két fontos pontra mely az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal likviditását növelheti, hogyha 62 alkalmazná a felvetést, mi szerint a könyvekből kivezetett eszközöket árverésen értékesítené, illetve a környéken növelhetné reputációját és semmilyen kár nem érné azzal, ha ezeket az eszközöket térítés nélkül átadná valamelyik intézménynek.