Szabadics Építőipari Zrt. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzete beszámolók alapján - Goór-Horgos Kamilla
Szakdolgozatomban a Szabadics Építőipari Zrt vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét elemeztem 2017-től 2021-ig, azaz 5 üzleti évet. Az elemzésem során az üzleti éveket záró mérlegeket, eredmény kimutatásokat, kiegészítő mellékleteket és főkönyvi kivonatokat, valamint a témát alátámasztó szakirodalmat használtam. Egy vállalat életében rendkívül fontos, hogy elemzéseket végezzünk, hiszen ezáltal tudhatjuk, hogy gazdálkodásunk mennyire hatékony és jövedelmező, ezen kívül a vezetőség és a tulajdonosok számára döntéstámogató szerepet tölt be. Ezen feladatok megoldására szolgál a kontrolling terület. A dolgozatom megírása során arra keresem a választ, hogy működik, és arra is kíváncsi vagyok, hogy esetleg, miként lehetne jobb? Elsőként az eszközök összetételét vizsgáltam meg. Megállapítható, hogy a tárgyi eszközállomány fokozatos növekedést mutat, tehát a vállalatnál nőtt a beruházási hajlandóság, méghozzá úgy, hogy nagyrészt tartós forrásból térülnek meg az évek során. A követelések összege is fokozatosan növekszik, valamint a pénzeszközök növekedése is számottevő volt az elmúlt 5 évben. Az eszközök mellett a források összetételét is megvizsgáltam. Növekedett a saját tőke a beolvadó társaságok miatt, valamint volt jegyzett tőke emelés is. Jelentősen növekedett a hitelállomány, de a számításokból kiderül, hogy a vállalat gyors ütemben tervezi a visszafizetést, ezt pedig igazolja, hogy nincs 5 évnél hosszabb lejáratú kötelezettség. A tőkeszerkezeti mutatók elemzése során megállapíthatjuk, hogy a vállalkozás saját vagyona fokozatos gyarapodást mutat. A vállalat likviditásának vizsgálata során megállapíthatjuk, hogy a rövidtávú likviditási követelményeknek eleget tesz, viszont a hosszú távú likviditása nem túl pozitív a magas hitelállomány miatt, azonban a vállalat a tervek szerint 5 éven belül kiegyenlíti a hosszú lejáratú kötelezettségeit is, így a likviditási helyzete kedvezőnek mondható. A jövedelmezőség 2020-ban és 2021-ben csökkenést mutat, melynek oka a pénzügyi műveletek kedvezőtlen hatása, valamint a bérköltségek emelkedése. A 2021-es árbevétel csökkenése befolyásolta a vállalat hatékonyságát is. Azáltal, hogy csökkent az árbevétel romlott a hatékonyság is. Végül a vállalat mélyépítési divíziójáról készítettem egy nagyvonalú eredményelemzést az utolsó két év tekintetében. Ahogy a vállalat összes bevétele, úgy a mélyépítési bevételek is csökkentek a 2021-es évben, azonban az eredményelemzésből kiderült, hogy kizárólag a belföldi értékesítés csökkent. Ettől függetlenül a fedezeti összeg negatívan változott. Az export bevétel növekedése nem tudta kompenzálni a belföldi bevétel csökkenését. Ennek oka a kifutó projektek jelentős mértéke, valamint a világjárvány miatti új projektek későbbi indulása, így valószínűsíthető, hogy 2022-ben újabb növekedés indul el a vállalkozás értékesítésében.