A lakáshitelek és állami támogatások helyzete az OTP Bank Nyrt-nél - Timár Gerda
Úgy gondolom, hogy az otthon megléte az egyik legmeghatározóbb momentum mindenki életében. Az embereknek a terveik eléréséhez, álmaik megvalósításához napjainkban is egyre gyakrabban kell különböző hiteleket, állami támogatásokat igénybe venniük. A lakossági hitelezés napjaink egyik legmeghatározóbb témája. Dolgozatom készítésében nagy szerepet játszott, hogy szakmai gyakorlatomat az OTP Bank Nyrt. egyik fiókjában töltöttem, ahol a leginkább a lakáshitelezési osztályon tudtam segíteni. Ezáltal kaptam nagyobb rálátást erre a területre. Dolgozatom elsődleges célja az volt, hogy választ kapjak arra, hogy a 2008-as válság után hogyan alakult hazánk lakáspiaci helyzete, hogyan alakították a különböző állami otthonteremtési támogatások a lakhatási kérdést. Megvizsgáltam, hogyan alakultak napjainkig a lakásárak, építési engedélyek, illetve a folyósított hitelek aránya. Az állam a legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy az ország demográfiai romlását enyhítse, ezért bevezetett különféle vissza nem térítendő állami támogatást, mint például a CSOK, ezáltal ösztönözve a társadalmat a gyermekvállalásra. Az OTP Bank által nyújtott állami támogatásokat, (CSOK, Falusi CSOK, Adó-visszatérítési kedvezmény) illetve az egyik meghatározó termékeként szolgáló Minősített Fogyasztóbarát Hitel jellemzőit, igénylési feltételeit bővebben is ismertettem dolgozatomban. Készítettem egy összehasonlítást a fix, illetve változó kamatozású hitelek előnyeiről, hátrányairól. A legfontosabb, amit úgy gondolom, hogy minden embernek figyelembe kell vennie egy hitel igénylésénél, hogy tudja, mekkora törlesztőrészlet az, amit minden hónapban biztosítani tud a hitel törlesztésére. Erre a fix kamatozású hitel azért kézenfekvőbb, mert ebben az esetben az igénylő tudja előre, mennyi az az összeg, amennyit minden hónapban a hitel törlesztésére fordítaniuk kell. Sajnos a napjainkban zajló politikai és gazdasági nézeteltérések az infláció növekedését idézik elő, amelynek következtében az építőipari anyagárak, ezáltal pedig az ingatlanárak további növekedést fognak mutatni. A korábbi válsághelyzet elkerülése érdekében a bankok még több figyelmet fordítanak arra, hogy az ügyfeleket kellőképpen tájékoztassák a felmerülő veszélyekről. Szigorítanak a korábbi feltételeken is, ezáltal viszont arra lehet számítani, hogy a hitelkereslet a közeljövőben csökkenni fog. Dolgozatom végére arra a következtetésre jutottam, hogy a hiteligénylés egy rendkívül összetett folyamat, amelyhez elengedhetetlen egy hozzáértő munkatárs, aki az ügyfelet támogatja, tájékoztatja mindenről a hitel ügyintézése során. Szakmai gyakorlatom alatt volt lehetőségem betekintést nyerni, hogy az OTP Bank dolgozói milyen lelkiismeretesen, ügyfélorientáltan végzik munkájukat a mindennapokban. A fiókban töltött kis idő alatt is számos szakmai tapasztalattal, ismerettel gazdagodtam, amelyeket remélem, a későbbiekben még fogok tudni alkalmazni.