Zalaegerszeg fejlődése 2014-től - Tóth Martin István
Dolgozatom célja a város főbb fejlesztési stratégiáinak ismertetése volt. A dolgozat első részében ismertettem ezeket a stratégiákat. Az első ilyen stratégia a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó Integrált Településfejlesztési Stratégia volt, amely erősen a gazdaságfejlesztésre volt kihegyezve. A következő stratégia, amit ismertettem a Zalaegerszeg 2030 Gazdaságfejlesztési stratégia volt, amelyben volt egy helyzetértékelés, melyben a várost mutattam be gazdasága, népessége, valamint földrajzi elhelyezkedés szempontjából. Szó esik továbbá a stratégián belül a vezérprojektekről. Ezután bemutattam a stratégiák alapján a stratégiákra épülő projektszintű megvalósítást. Ennek keretein belül esett szó a Zalaegerszegen 2015-ben induló Modern Városok Programról, és a program keretei között megvalósult fejlesztésekről. Szó esik továbbá az Integrált Területi Programról, amelyhez az Integrált Településfejlesztési Stratégiában megfogalmazott célok, projektszintű megvalósítása köthető. A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia és a hozzá kapcsolódó projektek a 2021- 2027.-ig tartó időszak céljait, projektjeit foglalja magába. Dolgozatom következő részében nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, illetve energiahatékonysággal kapcsolatos kérdések, fejlesztések. A város számtalan olyan tervvel rendelkezik, amelyek megvalósulásával Zalaegerszeg a régióban példát tud mutatni környezettudatosság, valamint energiahatékonyság tekintetében. Számtalan olyan projekt van, amelyek igen ígéretes jövőt 54 jósolnak a város számára. Ezt követően kitértem a smartcity-re, valamint dolgozatom végén kutatást végeztem a gazdasági válság Zalaegerszeget érintő hatásairól, illetve arról, hogy a város, hogyan igyekszik a válság okozta kellemetlenségekkel megbirkózni. Ehhez egy mélyinterjús beszélgetést folytattam melynek során megismertem a város álláspontját a válsághoz. Kiderült, hogy a város például évekkel ezelőtt a közvilágítást LED-es re cserélte, amellyel jelentős összeget spórol meg, a jelenlegi energiahatékonysági árak mellett. Az energetikai és gazdasági válságra azonnal reagálni tudtak, és ennek keretein belül azonnal napelemes pályázatokat nyújtottak be. Ezután kiértékeltem az interjút és levontam a következtetéseket.