ZalaDRONE innovatív szolgáltatás felforgató és felpörgető ereje - Piskor Klaudia
Napjainkban a tercier szektor a gazdaság jelentős részét teszi ki a szolgáltatások egyre nagyobb igénybevételének köszönhetően. Ehhez a háttérben, olyan komplex folyamatokra van szükség, amelyek biztosítani tudják a vállalat számára, hogy versenyben tudjanak maradni. A legtöbb vállalat célja, hogy kiemelkedő legyen a piacon, ebben pedig a technológiai fejlesztések alkalmazása elengedhetetlen szerepet játszik. A technológiai újításoknak köszönhetően a kereskedelmi drónok rendkívül hatékony eszközként jelentek meg számos ágazatot innovatív módon fellendítve. Duális hallgatóként egy olyan valós technológiai projektben tevékenykedhettem, melynek középpontjában a drónokkal történő innovatív szolgáltatás kiépítés áll. A projekt elérkezett azon szakaszához, hogy a dolgozatom a szolgáltatás megvalósíthatóságát támogathatja. Kutatásom célja a szolgáltatás innováció életre hívásának segítése a projekt által. Az ehhez vezető úton a dolgozatom első felében kitekintek a főbb piaci tendenciákra, majd a szolgáltatásokat teljeskörűen tanulmányozva leírom azok szerepét, sajátosságait, s bemutatom, hogy egy innováció miként jelenhet meg egy szolgáltatás esetében és miként egy technológiai projektben. Az elméleti megközelítés után alapos helyzetelemzést végzek külföldi és a hazai drón helyzetről egyaránt. Áttekintem, hogy a piacon jelenleg milyen szolgáltatásokat nyújtanak drónokkal és bemutatom azokat. Ez segít abban, hogy a ZalaDRONE szolgáltatás innovációja megvalósulhasson azáltal, hogy egyes szegmensek azonosításra kerülnek. Vizsgálom, hogy a ZalaDRONE projekt a szolgáltatás innovációk által, milyen lehetőségek előtt nyithatja meg kapukat, kik lehetnek a célcsoportjai, mik lehetnek a lehetséges kockázatok, valamint a várt hozzáadott értékdimenziók.  A kérdések megválaszolásához segítségül hívom kvalitatív kutatási eredményeimet, melyhez különböző szakterület szakembereivel bonyolítottam le mélyinterjúkat, majd a projektszemléletre és a projektmenedzsment módszertanára építkezve mutatom be a drónokhoz kapcsolható szolgáltatásinnovációk stratégiai tervét. Végül azonosításra kerül a ZalaDRONE felforgató és felpörgető ereje.