"Csomagolási" megoldások - Versenypozíció és adó optimalizációs vizsgálat az ágazatban - Árendás Amanda Éva
Szakdolgozatom témája a versenypozicionálás és adó optimalizációs vizsgálat készítése elsődlegesen az Elastic Kft, majd kiválasztott versenytársai esetében. A vizsgált vállalkozások a csomagolástechnika iparágában tevékenykednek egymáshoz hasonló vállalati méretekkel, illetve termékportfólióval. A COVID, illetve a jelenlegi orosz-ukrán háborús helyzet minden iparágra hatással van, azonban akadnak pozitív kimenetelű változások is. Többek között ezekkel a hatásokkal foglalkozom kutatásom során. Vizsgálatom elsődleges célja az adózási szokások optimalizálása az Elastic Kft-nél, másodlagos pedig a versenyhelyzetben történő elhelyezése az versenytársakhoz képest ROE mutatójuk alapján. A vizsgált évek a COVID előtti utolsó év, tehát 2018, valamint az utolsó lezárt beszámolóval rendelkező év, vagyis 2021. Ezáltal be lehet határolni, hogy a külső környezeti tényezők milyen hatással voltak az iparágon belül tevékenykedő vállalatokra. Kutatásom során kvantitatív, azaz mennyiségi adatok felhasználásával végeztem az elemzéseket, nyilvánosan elérhető dokumentumok, illetve az Elastic Kft. által biztosított nem nyilvános információk szolgáltak számolásom alapjául. A vizsgálat során sikerült elhelyeznem az Elastic Kft-t a választott versenytársak között a versenyhelyzetben, valamint megállapítani melyik adózási forma szolgál a legoptimálisabb adófizetési lehetőségekkel. A választott hét versenytárból szűkített minta alapján a legtöbb nyilvánosan elérhető adattal rendelkező négy versenytárs esetén végeztem adó kalkulációt 2021-re vonatkozóan a társasági adó és a kisvállalati adó szerinti adóterhek összehasonlításáról. Az Elastic Kft. esetében 2018-tól 2021-ig minden évben megvizsgáltam a választott adózási formát, valamint az alternatív, választható adónemet és ezáltal állapítottam meg minden évre az adómegtakarítás lehetséges összegét. A végzett számítások alapján mind az Elastic Kft, mind a vizsgált versenytársak esetén a vállalkozás működését tekintve a legoptimálisabb adózási módszer a kisvállalati adó általi nyereségadózás lenne. A vizsgált vállalkozások mindegyike megfelel a kisvállalati adózási forma választási kritériumainak, azonban az Elastic Kft. kivételével, csak egyetlen versenytárs élt a választás jogával és döntésével. Ennek okavalószínűleg, hogy a vállalkozás menedzsmentje nem fordít elegendő időt lehetőségeinek feltérképezésére, illetve nem végeznek az általam készítetthez hasonló adó kalkulációkat, mely segítségével könnyedén meg lehetne állapítani a cég számára legoptimálisabb adózási formát. A további eredményeket az összefoglaló részben boncolgattam a kutatási kérdések megválaszolása során. A vizsgálati eredmények megértéséhez és átláthatóságához azonban elengedhetetlen a teljes kutatás elolvasása és megismerése.