A Flex Zala A anyagbeszerzési folyamatainak elemzése, fejlesztése - László Marcell
Szakdolgozatom témája a Flextrinics International Kft, Zala A gyáregységének beszerzési tevékenységének bemutatása, belső folyamatainak elemzése, értékelése, fejlesztésése, illetve a javaslatok megvalósíthatóságának vizsgálata. A Flex Ltd. a világ vezető elektronikai bérgyártói közé tartozik, specializációja leginkább az elektronikai félkész és késztermékek bérgyártását, illetve a termékfejlesztést foglalja magába. A vállalat szolgáltatási köre kiegészül a gyártáshoz szorosan kapcsolódó mérnöki, tervezési, szervízi szolgáltatással, az ellátási lánc menedzsmenttel és az ezekhez tartozó logisztikai tevékenységekkel. A Zala A telephely az autóipari elektronikai félkész termékek gyártásával illeszkedik a vállalat portfóliójába. A beszerzés fő feladata a gyártáshoz szükséges alapanyagok megfelelő időben, mennyiségben, minőségben való biztosítása. Általános jellemzésének alapja korunk uralkodó paradigmája, az ellátási láncban (supply chain) vagy hálózatokban való gondolkodás. Az egyre hektikusabbá váló piacokon valójában már ellátási láncok versenyeznek egymással, amelynek tagjai folyamataikon keresztül képesek egyenként is befolyásolni az egész lánc összteljesítményét. 77 Napjainkban elmondható, hogy az a cég tud nagyobb teljesítményt elérni, amely képes sikeresen összehangolni partnereinek tevékenységét, belső és külső folyamatait, ezáltal hosszabb távon fenntartani versenyképességét, versenyelőnyét. Mindebben kulcsszerep jut a beszerzési területnek is. A Flex Zala A anyagbeszerzését a koronavírus és a háború okozta turbulens gazdasági folyamatok mellett jelentősen befolyásolják az autóipari területen jelen lévő megatrendek is. Vagyis a vállalatnak a rövidülő innovációs ciklusok eredményeként egyre komplexebbé váló félkész termékeket kell gyártania, növekvő vevői elvárások és hektikusan alakuló igények mellett. Éppen ezért elkerülhetetlen a folyamatok precíz működése, amelynek fontos része azok felülvizsgálata, értékelése és folyamatos fejlesztése is. Szakdolgozatomban erre teszek kísérletet. A meglévő anyagbeszerzési folyamatokat három fő vizsgálati területre osztottam. Ezek a vevő igényének és specifikációinak megismerése, a vevői igény kielégítésének fő tevékenységei, illetve a beszerzést támogató operatív folyamatok.