A beszerzési logisztika bemutatása a MAM-Hungária Kft.-nél - Dávid Franciska
A vállalatok sikeres működésében fontos szerepe van a beszerzési csoport hatékony működésének; hogy milyen eljárásokat alkalmaznak a teljesítményük és a profitjuk növelése érdekében. Lényeges a megfelelő beszállítók kiválasztása, a már meglévő beszállítók alkalmasságának rendszeres ellenőrzése, felülvizsgálata. Elengedhetetlen szempont, hogy a cég ne csak egy terméket, hanem értéket is teremtsen, amellyel mindenki számára világossá teheti a legalapvetőbb céljait. Szakdolgozatom témája a beszerzési logisztika bemutatása egy választott cég gyakorlatában volt. Célom, hogy bemutassam és ismertessem a MAM-Hungária Kft. beszerzési logisztikájának folyamatát, a közeljövőben történő fejlesztéseket: a vállalatirányítási rendszer tervezett megváltoztatását és hogy az eddigi helyben megfestett cumisüvegek mellett szeretnék az üvegből készült termékek festését is a vaskeresztesi gyártóüzemben megvalósítani. Az első fejezetben ismertettem a MAM vállalat történetét, a fontosabb mérföldköveket; majd specifikusan a MAM magyarországi gyártóüzemét, amely az 1990-es megalapítása óta több fejlesztésen ment keresztül. A beruházások során befektetett összeg megtérülni látszik, hiszen a cég hatékonyan működik, sok megrendelést kap, a bevételük folyamatosan gyarapszik. Ezáltal biztosított a további jövőbeni fejlesztések lehetősége is. A második fejezetben a különböző vállalatok logisztikai, beszerzési, stratégiai, informatikai helyzetét ismertettem, amelyről magyar és angol nyelvű szakirodalmat felhasználva próbáltam általános képet nyújtani. Írtam a korszerű beszerzés feladatairól, formáiról; a push/pull elvű gyártásról; az árképzés stratégiáiról; a vállalatirányítási rendszerek szerepéről. A harmadik fejezetben kitértem szakdolgozatom legfőbb témájára, a kiválasztott vállalat beszerzésének bemutatására. Ismertettem a fontosabb szabályokat a beszerzésre vonatkozóan; a beszerzés és a termelés kapcsolatát, mivel úgy gondolom, hogy a beszerzés egy olyan elengedhetetlen része a termelésnek, amely nélkül elképzelhetetlen egy vállalat zavartalan működése. Bemutatásra került a cég indirekt, illetve egyéb anyagok, eszközök, berendezések beszerzési folyamata. Alfejezetekre bontva található meg, milyen anyagok tartoznak a rendszeres beszerzések közé; hogy az anyagok beszállítói hogyan kerülnek kiválasztásra; a szerződéskötések menete; az anyagok megrendelésére vonatkozó szabályok. Megemlítésre került a vállalat egyéb indirekt anyagainak a beszerzése is. A fejezetrésznek a legfőbb pontja a direkt anyagok beszerzése. Szemléltettem a cég direkt anyagainak a beszerzési folyamatát egy folyamatábra segítségével; a szállítók minőségügyi szempontú értékelését; a direkt anyagok szállítóinak az értékelését. Említésre kerültek: a magyarországi vállalat működése óta használt vállalatirányítási rendszerek és a hamarosan bevezetésre kerülő új vállalatirányítási rendszer. Összehasonlítottam a mostani és a tervezett rendszer, valamint az új rendszer várható előnyeit. Helyet kapott ebben a fejezetben még egy tervezett fejlesztés is, amelyet az új vállalatirányítási rendszerrel együtt szeretnének bevezetni. Kitértem a Thaiföldön gyártott termékek beszerzésére és Magyarországra kerülésére; a Pareto-elvre, amely az ABC elemzés alapja; a készletezésre; számoltam forgási sebességet – a vállalati titkosítás miatt – fiktív adatokkal. A két hónap szakmai gyakorlatnak köszönhetően a már tanult elméleti tudásom mellé szakmai és gyakorlati tudással gazdagodtam, amelyet remélem a jövőben alkalmazni is tudok, hiszen a későbbiekben ezzel a területtel szeretnék foglalkozni. Ahogy a technika és az informatika világa robbanásszerűen fejlődik, úgy egyre nagyobb szükség van az olyan szakemberekre, akik több területen is jártasak, akik képesek eligazodni egy vállalaton belül a különböző szektorokban. Gazdaságinformatikusként rálátással bírok egy cég gazdasági és informatikai folyamataira egyaránt, így az elmúlt években szerzett ismereteimet felhasználva tudnám segíteni a hatékonyságot.