A controlling helyzete Nyugat-Magyarországon - Szitovszky Kíra Fanni
Ön tudja mit jelent a controlling és hogyan viheti előrébb vállalkozását? Dolgozatomban legfőképp erre a kérdésre próbálok választ adni, elméleti és gyakorlati példákon keresztül. Azért tartom relevánsnak a témát, mert Magyarországon nem túl elterjedt a controlling és annak módszereinek az alkalmazása. Viszonylag egy fiatal ágazat a gazdaságban, hiszen 1992-ben vált szét a vezetői számvitel, a pénzügyi számviteltől, ami ugyebár a controlling egyik alapköve. Bemutatom, hogy milyen módszerekkel tudja a vállalkozás a költségeit optimalizálni és a piaci ár alatt tartani, ezáltal nagyobb nyereséget elérni. Esettanulmányon keresztül is szemléltetem, hogy mekkora differencia tud lenni a teljes önköltségben, ha különböző vetítési alapokkal számít a vállalat. A részköltség és teljesköltség számítások ismertetése után egy kis cégen keresztül vázolom, hogyan is lehet alkalmazni a controlling módszereit, eszközeit egy hazai kisvállalatnál. Azért is célszerű egy ilyen kis Kft.-n keresztül bemutatnom ezt, mert a hazai vállalatok túlnyomó többsége KKV. szerinti mikro- vagy kisvállalkozás. Így talán jobban át tudják vonatkoztatni a magyarországi vállalatok, a saját társaságukra a controlling gyakorlati hasznát. Először felmértem, hogy minden feltétel adott-e a controlling bevezetéséhez, majd úgy gondoltam, hogy egy információs rendszer alkalmazása lenne a legcélszerűbb. Felsoroltam a legelterjedtebb szoftvereket és egy kis jellemzést is írtam róluk. Mivel Magyarország nyugati részén lévő vállalatok jellemzése volt a dolgozatom fő célja, kérdőívet küldtem ki Somogy-, Vas-, Veszprém-, Győr-Moson-Sopron-, és Zala megye cégeinek. Teljesen random, interneten választottam ki őket, majd email-ben arra kértem a vállalatokat, hogy töltsék ki a kérdőívet. Akiknél már van controlling, ott azt elemeztem az milyen minőségben működik. Akiknél pedig nincs, ott azt vizsgáltam, hogy ennek mik a lehetséges okai, és milyen akadályai vannak annak, hogy kialakítsanak egy controlling rendszert. A kérdőívre kapott válaszokat diagramokon szemléltettem, majd elemeztem. Összességében az volt a célom ezzel a témaválasztással, hogy népszerűsítsem a controllingot, és módszereit. Nem gondolom, hogy minden vállalatnak egy komplex controlling rendszert kellene alkalmaznia, olykor elég lenne egy-egy módszer is. Gondolok itt egy vezetői információs rendszerre, vagy egy ERP szoftverre. A kérdőíves kutatásomból arra fény derült, hogy amely vállalatoknál van controlling, az elég magas minőségben működik, akiknél azonban nincs, sokan nem is értik a gyakorlati hasznát. Talán a legnagyobb problémát még a képzett munkaerő hiánya okozza.