A munkaerő-kölcsönzés aktuális kérdései és gyakorlata a Trenkwalder Magyarország zalaegerszegi kirendeltségénél - Hovorka Zsófia
Szakdolgozatom témája a munkaerő-kölcsönzés aktuális kérdéseinek és gyakorlatának vizsgálata és bemutatása volt egy munkaerő-kölcsönző cég példáján keresztül. A választásom azért esett erre a témára, mert a szakmai gyakorlatomat a Trenkwalder Magyarország zalaegerszegi kirendeltségénél teljesítettem, így egy átfogó képet kaphattam a munkaerő-kölcsönzésről és foglalkoztatásról, valamint ezek gyakorlatáról kérdéseiről, a hozzájuk kapcsolódó folyamatokról. Igyekeztem mind az elméleti, mind a gyakorlati részét megvizsgálni a munkaerő-kölcsönzésnek. A megszerzett tapasztalatok és gyakorlat alapján, szisztematikusan építettem fel dolgozatomat. Dolgozatomban részletesen kitértem a munkaerő-kölcsönzés jelenlegi szabályozására Magyarországon belül, megvizsgáltam az erre vonatkozó jogszabályokat, kormányrendeleteket, egy korlátolt felelősségű társaság alapítását és azt, hogy egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó kft alapításához milyen feltételeknek kell megfelelni. Ezt követően megvizsgáltam a társaságnál alkalmazott a toborzási formákat és azok nehézségeit a kék galléros és a fehér galléros munkavállalók esetében, a kiválasztás folyamatát, a bejelentés lépéseit és a munkába állás előtti kötelező teendőket, szerződéskötést és a munkaviszony megszüntetését. Kitértem arra is, hogy napjainkban miért olyan elterjedt a munkaerő-kölcsönzés, milyen okai vannak annak, hogy egyre több cég veszi igénybe a munkaerő-kölcsönző cégekkel való együttműködést, ezáltal milyen feladatokat vállal át egy kölcsönző cég a megbízó partnerektől. A bérszámfejtés folyamataiba is betekintést nyerhettem, melynek köszönhetően megismerhettem ezek nehézségeit. Rávilágítottam ezek nehézségeire is, valamint nagy hangsúlyt fektettem a napjainkban leginkább használt alternatív megoldásokra is a munkaerő-piacon, hiszen ezek alkalmazása is egyre elterjedtebb a munkaerő-kölcsönzők tekintetében. Gyakorlati időm alatt beleláthattam a cég folyamataiba, megismerhettem az együttműködési folyamatokat a partnerekkel. Végül összegeztem a szakdolgozatomban leírtakat.