Teljesítmény-menedzsment rendszer bevezetése a Pölöskei Italgyártó Zrt.-nél - Léránt Ferenc
A teljesítménymérés és -értékelés a kompenzáció alapját képező, a jövőbeni potenciált felmérő eszköz. Ez egy olyan folyamat, amelyben a munkavállaló munkáját megfigyelik, értékelik, rögzítik, és beszámolnak róla. Szakdolgozatom témája egy teljesítményértékelési rendszer bevezetésére irányul a Pölöskei Italgyártó Zrt-n belül. Azért választottam ezt a témát, mert szakmai gyakorlatomat töltöm a cégnél, és aktívan részt vettem a 2023-ban megvalósítandó teljesítményrendszer kidolgozásában. A témában kutatásokat végeztem különböző tanulmányok elolvasásával és széleskörű információszerzéssel. A cégnél eltöltött idő alatt betekintést nyertem a HR menedzsment feladataiba és kihívásaiba. Hiszek a számok és tények fontosságában, ezért segítettem a rendszer informatikai infrastruktúrájának fejlesztésében. Dolgozatomban a teljesítményértékelési rendszer bevezetésének előnyeit és kihívásait tárgyalom. Egyes előnyök közé tartozik a legjobban teljesítő alkalmazottak azonosítása, a fejlesztésre szoruló területek azonosítása azok számára, akik esetleg nem teljesítenek a legmagasabb szinten, valamint strukturált visszajelzést és támogatást nyújtanak az alkalmazottak fejlesztéséhez. A kihívások közé tartozik a hatékony kommunikáció és az átláthatóság szükségessége, annak biztosítása, hogy az értékelési folyamat tisztességes és elfogulatlan legyen, és megtalálja a megfelelő egyensúlyt a szubjektivitás és az objektivitás között. Figyelembe veszem a teljesítmény értékelésére használható különféle módszereket is, mint például az önértékelés vagy a témavezetői értékelés. Kitérek az egyes módszerek előnyeire és hátrányaira, valamint a vállalat konkrét igényeinek megfelelő módszer kiválasztásának fontosságára. Vizsgálom a HR szerepét is a teljesítményértékelési folyamatban, ezen belül a HR bevonásának szükségességét a rendszer fejlesztésében és bevezetésében, valamint a munkatársak folyamatos kommunikációját és támogatását az értékelési folyamat során. Befejezésül hangsúlyozom egy jól megtervezett és megvalósított teljesítményértékelési rendszer fontosságát bármely szervezet sikere szempontjából. Kiemelem továbbá a hatékony kommunikáció, az átláthatóság és a méltányosság szükségességét a folyamatban, valamint a HR szerepét abban, hogy az értékelési folyamaton keresztül támogassa a dolgozókat.