Modern Lean menedzsment a gyakorlatban, az Opel Szentgotthárd Kft. új termelésirányítási rendszere - Svajda Dávid
2022 első félévében a 8 hetes szakmai gyakorlatot az Opel Szentgotthárd Kft. -nél töltöttem. A gyakorlat ideje alatt betekintést nyerhettem egy új Lean termelésirányítási rendszer bevezetésébe és fejlesztésébe. Részt vehettem költség csökkentési projektekben, feladatom volt egy asztalfoglaló rendszer fejlesztése, amely az irodák optimális kihasználását segíti elő, ezzel csökkentve a fűtési és hűtési költségeket. Szakdolgozatomban ismertetem az előbb említett termelési rendszert összehasonlítva a klasszikus Lean termelési irányzattal. A dolgozat első részében bemutatom a Lean kialakulását, hogy válhatott a Toyota cég termelési rendszere világ szinten elismert és alkalmazott gyártási rendszerré. A továbbiakban a szemléletmód fejlődését tárgyalom, majd összehasonlítom olyan modern folyamatfejlesztő módszerekkel mint a Six Sigma. Bemutatom az Opel Szentgotthárd Kft.-t, amely vállalat már 30 éve a magyarországi autóipar zászlóshajója, és ahol 2022-ben új, egyedi, Lean alapokra épülő gyártásirányítási rendszer került bevezetésre. Interjút készítettem a vállalatnál dolgozó olyan kulcsfontosságú Lean dimenziókért feleősökkel, mint a munkavédelem, a karbantartás és a logisztika. Részletesen elemzem a rendszer felépítését és bevezetését, valamint javaslatokat teszek a bevezetési folyamatok hatékonyságának javítására. A vállalatnál költségcsökkentési projekt részeként asztalfoglaló rendszert fejlesztettem, az iroda -kihasználtság optimalizálására. Szakdolgozatomban az Olvasó betekintést nyerhet az alkalmazás specifikációjába, a fejlesztési és üzemeltetési platform kiválasztásába. A rendszer fejlesztési tervét a PDCA ciklusnak megfelelően ütemeztem. Az applikáció működéséről folyamatábrát készítettem, mely segít megérteni a foglalási rendszer használatát. Ezen esettanulmány fejezet részeként a tesztelésnél és a valós használat során felmerülő problémákra 5 miért elemzést készítettem, kiértékeltem és a problémákat megoldottam. A tesztidőszakban történt foglalásokról elemzést készítettem, vizsgáltam a foglalások időbeni eloszlását, valamint az irodák heti telítettségét. Az elemzés eredményekét feltártam, hogy melyik irodát érdemes fenntartani a dolgozók részére és melyiket lezárni a veszteségek minimalizálása érdekében.