Érdek vagy Érték a fenntarthatóság egy forgalomtechnikai KKV számára 2022-ben? - Pete Vanda Flóra
A fenntartható fejlődés gazdaságot irányító normája mostanra egyértelműen az emberiség egyetlen választási lehetősége! Az új környezetbarát technológiák mára megvalósíthatóvá váltak. A 2020-as COVID világjárvány sok esetben további motiváló erővel bírt, hiszen az emberéletek védelmében a döntéshozóknak mind politikai mind gazdasági oldalon azonnali, drasztikus változtatásokra volt szükségük. A közeljövő kérdése, hogy a világ politikusai továbbra is négyéves ciklusokban gondolkodva csak rövidtávú, egyéni érdekektől nagyban befolyásolt intézkedéseket tesznek. Vagy a következő generáció és egyúttal a Föld érdekében végre összefognak és drasztikus szabályozói beavatkozások történnek a fosszilis energiatermelési módok visszaszorítására. A Föld vízháztartásának egyensúlyba hozására. A túlnépesedés, illetve Európában a népességfogyás gondjának megoldására. Földünk biodiverzitásának megőrzésére. Végső soron a földi ökoszisztéma megmentésére. Úgy gondolom a mi generációnk, a fiatalok felelőssége, hogy kiharcoljuk a döntéshozók szemléletváltását, és majd munkába állva egy egészen új ökoszemléletű gazdaság részesei, alakítói lehessünk. Sajnos még sok a bizonytalanság egyes módszerekkel kapcsolatban, léteznek akadályok a környeztebarát és fenntartható fejlesztésekben, de még több a bíztató jel arra nézve, hogy a világ és azon belül az EU különösképpen elkötelezett a változtatásban. Ennek bizonyítéka, hogy 2018-ban kihirdették a fenntartható fejlesztés akciótervét, amivel kapcsolatosan idén áprilisban elfogadott új Taxonómia lefedi az európai kibocsátások 93,5%t így segít elérni a 2050 re vállalt carbonsemlegességet. Komoly előrelépés van a lineárisról körforgásos gazdaságra való áttérésben. Hatalmas lépés, hogy a tőkepiacokon egyre fontosabb a cégek ESG minősítése. Dolgozatomban megkísérlem átlátni és bemutatni ezeket a vadonatúj gazdasági tényezőket, úgy gondolom, hogy jelenleg nincs ennél fontosabb kutatási terület. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy mindenki a saját lehetőségeihez képest tegye meg a szükséges lépéseket. Az én esetemben ez most a duális partnerhelyem, egy zalaegerszegi forgalomtechnikai cég fenntarthatósági vizsgálatában, és az ott dolgozók szemléletváltozásának elősegítésében merül ki. Későbbiekben szeretném kutatni az elért eredményeket is.