Hogyan lehet eredményt növelni coaching támogatással - Bazsika Ildikó
Szakdolgozatom első fejezetében az MLM, majd a coaching sajátosságainak elméleti hátterét mutattam be. A kutatásom célja az volt, hogy feltárjam azokat az elakadásokat, amelyek a hálózatépítés hatékonyságának útjába állnak. A továbbiakban a szakirodalom alapján felállított kutatási kérdéseimet, és hipotéziseimet vizsgáltam, azokat a gátakat, amelyek a megrekedésekhez vezetnek. Empirikus vizsgálatomat, kérdőíves kutatással bizonyítottam, amely az általam összeállított kérdőíveket tartalmazza, így az összefüggésekre három pilléren elhelyezve kerestem a válaszokat. A megkérdezések mellett, személyes elbeszélgetéseket is lefolytattam interjúk keretében. A multi level marketing, röviden MLM cégek a kiskereskedelemben egy külön szegmenst képezve csendben működnek és folyamatosan növekednek évről-évre. Tapasztalataim szerint ez egy nagy lehetőség, ugyanakkor legalább akkora felelősség is. Az emberek hozzám kapcsolódnak, most már nem az egyéni kibontakozás, sokkal inkább a meglévő munkatársak minél magasabb szintű megsegítése az elsődleges prioritás. Az elmúlt évek piaci változásai, a vállalkozások számára kihívást jelentettek, így a hálózatépítésben is új lehetőségek megkeresésére lett igény. Az új módszerek, marketingstratégiák kipróbálása elengedhetetlen. Az MLM egy szolgáltatás alapú vállalkozási forma, amelynek megítélése, és sikeressége nagymértékben függ a rendszerben dolgozó tagok PR tevékenységétől, külső és belsőkommunikációjától. Ebben a vállalkozásban elengedhetetlen a brand építés, csoda rendszer nincs, csak csodás emberek, akik készségeik, képességeik fejlesztése révén egy új MLM imázst építhetnek. Munkám második felében azokat a konstruktív módszereket mutattam be, amelyek utat mutathatnak a hálózatépítésben, és hozzájárulhatnak az MLM derűlátóbb megítélésében. Paradigmaváltással, a coaching segítségével a változás lehetséges a személyközi kommunikációban, az emberekkel való hatékonyabb együttműködésben, a motivációban, amely folyamatot újra és újra gyakorolni kell, ha fel akarjuk mérni erőforrásaink hihetetlen mélységét.