Kéthely Község Önkormányzata gazdálkodásának elemzése a finanszírozás tükrében a 2018-2022. években - Kollár Viktória
Egy település működéséhez elengedhetetlen a helyi önkormányzás megfelelő működése. A szakmai gyakorlatomat Kéthely Község Önkormányzatánál töltöttem, így magam is betekintést nyerhettem az önkormányzati tevékenységbe és az önkormányzati életbe, ezért is fontos számomra ez a téma, amelyet mélyebben szerettem volna megismerni. Záródolgozatomba az államháztartás rendszerének bemutatásával kezdtem, majd ennek egyik alrendszerét a helyi önkormányzást mutattam be. Dolgozatom fő témája Kéthely Község Önkormányzata működése és gazdálkodása volt. Bemutattam a község rövid történetét, részleteztem a szervezeti felépítését és elemeztem a gazdálkodását. Kéthely egy kis település Somogy vármegyében, de az önkormányzat tevékenységével, racionális gazdálkodásával évről-évre jobbá kívánja tenni az ott élők életét. Kiemelten foglalkoztam Kéthely Község Önkormányzata működési és felhalmozási bevételei elemzésével a 2018-2022. évekre vonatkozóan. A helyi adókból származó bevételek is hangsúlyt kaptak a vizsgálatomban.Következtetésem, hogy az önkormányzat jelentős felhalmozási bevétellelrendelkezett. Működési és felhalmozási kiadásai vizsgálata során arra a megállapításra jutottam, hogy a működési kiadásai minden esetben meghaladták a felhalmozási kiadások összegét. Ez abból adódik,hogy a fejlesztési projektekhez kapcsolodó kifizetések, áthúzodhattak a következő évekre. A működési kiadások jelentős részét a személyi jutattások, a munkáltatót terhelő járulékok és a dologi kiadások tették ki. Megvizsgáltam az önkormányzat összes bevételeit és kiadásait 2018 és 2022 között, és megállapítottam, hogy az önkormányzat minden éveben lényegesen meghaladták a kiadások tényszámait, így megteremtette a stabil gazdálkodás alapját. A bevételek folyamatosan emelkedtek, tehát jól gazdálkodott az önkormányzat. Összeségében a záródolgozatom megírásával a célom az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az önkormányzati munka mennyire fontos és elengedhetetlen egy település számára, továbbá fontosnak tartottam , hogy megismertessem az önkormányzati rendszer felépítését és működését.