Zalavíz Zrt. fejlesztési tevékenysége, jelentősége, elemzési rendszere - Püski Bence
Fontos volt számomra, hogy megismerhessem a Zalavíz Zrt. működését és egy részét bemutathassam, mivel a vállalatnál töltöttem a szakmai gyakorlatom. A bevezetésben kitérek arra, hogy milyen nagy jelentősége van az ivóvíz-gazdálkodásnak és ebben a vállalat milyen fontos szerepet tölt be víziközmű szolgáltatóként. Fontosnak tartottam tanulmányozni, milyen változáson és fejlődésen ment keresztül a vízgazdálkodási és szennyvízgazdálkodási terület, valamint milyen új technológiákat vezettek be és alkalmaznak a cégnél, figyelembe véve és lépést tartva a modernizációval. A víziközmű ágazatban a közüzemi díjakra vonatkozó jogszabályi változások a mai napig 2012. évi szinten tartják a szolgáltatási díjakat, ami nagyon megnehezíti a szektor költségvetését, mindennapi működését. Ezért a vállalatnál pályázatok keretében folyamatosan keresik és kihasználják a lehetőségeket a különféle fejlesztésekre. A vállalat sikerességét, eredményességét alátámasztják a társadalmi felelősségvállalás területén és az ügyfélkiszolgálásban nyújtott teljesítményéért kapott elismerések, díjak. Ezeket is nagyon fontosnak tartottam megemlíteni tanulmányomban. Az első fejezetben bemutatom a céget 63 év távlatából. Megemlítem minőségpolitikáját, környezeti politikáját, irányítási rendszerét, küldetését, értékrendjét. Részletesen ismertetem a részvénytársaság tevékenységi körét, milyen sajátosságai vannak az ivóvíz-és szennyvízszolgáltatás területén. A központi részben rátérek a cég informatikai hátterére. Ismertetem az informatikai hálózatát és fejlettségét, ezután bemutatom a vállalatirányítási rendszerek általános jellemzőit. A vállalat gazdálkodásának hatékonysága nagyban függ vállalatirányítási rendszerének kiterjedtségétől, minőségétől. Egy jól működő vállalatirányítási rendszer a mai változó gazdasági környezetben egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ismertetem, hogy a Zalavíz Zrt-nél melyik vállalatirányítási szoftver üzemelésévél működik a vállalat irányítási rendszere, ezen belül milyen modulokat használnak. Ezután rátérek a controlling általános ismertetésére, ezen belül területeire, jelentőségére. Bemutatom a Társaság Controlling osztályát, tevékenységét, feladatait, elemzési rendszerét, valamint, hogy a Libra ERP-én belül melyik modult használják a terv-tényelemzéshez és a gyorsjelentéshez. Megállapítható, hogy a controlling a felmerülő költségek folyamatos elemzésével nagyon fontos információkat szolgáltat a cég vezetése számára. A menedzsment az adatok alapján eldöntheti, hogy milyen költségtakarékossági lehetőségek állnak rendelkezésre. Végül kifejtem, hogy milyen fejlesztésekre, változtatásokra lenne szükség a controlling osztályon alkalmazott vállalatirányítási rendszernél a hatékonyabb munkavégzés érdekében.