Alapanyagok és készáruk útja az Edelmann-nál - Balogh Dorina
Záródolgozatom témájának a logisztikát választottam az Edelmann Hungary Packaging Zrt.-n keresztül azon belül az alapanyagoktól a készárukig tartó folyamatokat mutatom be. A logisztikát mindig érdekesnek találtam, foglalkoztatott a gondolat, hogy egy termék, hogy jut el a gyártótól a boltok polcaira. Azzal szembesültem, hogy rengeteg alapanyag van, amellyel a vállalkozás foglalkozik. Gyakorlatomon szembesültem azzal, hogy egy laikus ember számára egy doboz elkészítése elég egyszerű folyamat, ezzel ellentétben ez egy komplikált összetett folyamat. Legfőképpen a logisztikai folyamat érdekelt, ami minden szervezetnél fellelehető. Fontosnak tartottam már az egyetemen tanultak által is a logisztikát, hiszen a vállalkozásoknál a folyamatok arra épülnek, gyakorlatom során megismerkedhetem minden logisztika minden apró részletével, dolgozatomban megfigyelhető, hogy a logisztika mennyire összetett folyamat. Záródolgozatom azzal a céllal készítettem, hogy átfogó képet kaphassunk a logisztika minden eleméről az alapanyagoktól a készárukig tartó folyamatig. A logisztika elméleti és gyakorlati kapcsolatában látható, hogy vannak eltérő dolgok. A dolgozatom első felében ismertettem a vállalkozást, illetve a vállalkozás alakulását, tevékenységeit szemléltettem, hogy ismertessem a vállalat egészét a további elemzésekhez. Ezután tértem ki a logisztika hagyományos meghatározására, további szakirodalmi meghatározásaira. Későbbiekben ismertettem az anyagmozgató rendszereket, illetve fontosnak véltem a tárolási rendszerek megemlítését, is mivel a vállalkozás kétfajta tárolási módszert is alkalmaz. Megemlítettem a SAP rendszert, mivel érdekesnek véltem. Nagyrészt a vállalkozás minden folyamatot az SAP rendszere épít. Gyakorlatom során lehetőségem nyílt megfigyelni a vállalt minden folyamatát. Így ráeszméltem, hogy milyen komplikált és nehéz folyamat, hogy a vállalkozás sikeres maradjon, illetve sikeresé váljon. Végezetül javaslatot tettem a vállalkozásnál feltárt problémákra, illetve javaslataim a vállalkozás jövőjét is megváltoztathatja.