A helyi adók szerepe Őriszentpéter Város Önkormányzata működésében - Tóth Elizabet
Az önkormányzat bevételeinek egyik csoportja a saját bevételek, amelyekhez a helyi adók is tartoznak. A saját bevételeket az önkormányzat arra használja fel, amire szeretné, illetve arra, hogy meg tudja őrizni az önállóságát. Záródolgozatom a helyi adók témakörét mutatja be, mely során a szakmai gyakorlati helyem, Őriszentpéter Város Önkormányzata esetében vizsgáltam meg azokat. Dolgozatom első felében az önkormányzatokkal foglalkoztam széles körben. Az önkormányzat legfőbb feladata, hogy a település lakosságának alapvető igényeit ellássa, ezek lehetnek kötelezően elvégzendő feladatok (például: településfejlesztés-, és üzemeltetés; óvodai-, iskolai-, és egészségügyi szolgáltatások ellátása) és az önként elvállalt feladatok, amelyeknél fontos, hogy csak akkor vállalhatja el, ha ezzel a kötelező feladatok elvégzését nem veszélyezteti. Az önkormányzatnak két típusa van: települések (települési önkormányzatok) és a vármegyék (területi önkormányzatok). Települési önkormányzat működik a községékben; a városokban; a járásszékhely városokban; a megyei jogú városokban és a fővárosnak a kerületeiben. A főváros települési és területi önkormányzat is egyben. A helyi adókat az önkormányzat veti ki és a belőlük származó bevétel is őt illeti, amit arra használ fel amire szeretné. Jelenleg a következő helyi adók vannak érvényben: vagyoni típusú adók: az építményadó és a telekadó; kommunális jellegű adók: a magánszemélyek kommunális adója és az idegenforgalmi adó, illetve a helyi iparűzési adó. Az építmény-, és telekadó esetében az rendelkezik adókötelezettséggel, akinek az év első napján tulajdonában volt az építmény, illetve a telek. A magánszemélyek kommunális adója esetében adókötelezettséggel az rendelkezik, akinek tulajdonában van a telek vagy bérleti joggal rendelkezik. Az idegenforgalmi adó esetében adóalanynak az minősül, aki az önkormányzat területén tölt el legalább egy vendégéjszakát. A helyi iparűzési adó esetében az előző adókhoz képest az adóalany nem lehet magánszemély, hanem az önkormányzat területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozás. Mindegyik adónál lehetséges kedvezményt adni vagy mentesülni alóla, erről az adott önkormányzat dönt. Őriszentpéter Város Önkormányzata és másik tizenkettő település alkotja együtt az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalt, így ezzel a témakörrel is foglalkoztam. A közös hivatal létrehozásáról a törvény csak keretszabályokat foglal magában, biztosítva ezzel azt, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően ezt a képviselő-testület végezze el. A létrehozáskor a települések létrehoznak egy közös megállapodást, amelyben lefektetik az alapvető szabályokat. Őriszentpéter Város Önkormányzata jelenleg ezt a három helyi adót vezette be: magánszemélyek kommunális adója; idegenforgalmi adó és a helyi iparűzési adó. A 2019 és 2022 közötti adóbevételeket vizsgálva, a legtöbb bevétele a helyi iparűzési adóból volt az Önkormányzatnak, míg a másik kettő adó közel azonos bevételt biztosít. A legtöbb bevétel helyi adóból 2019-ben keletkezett, majd 2022-ig csökkenés látható. Az önkormányzat bevételei egyenlő kell, hogy legyen a kiadásokkal, ha azonban ez nem így alakult, akkor a törvény azt írja elő, hogy csak fejlesztési kiadásokra lehet felvenni hitelt, működésire nem. A helyi adók bevezetés során minden önkormányzat, így az őriszentpéteri is figyelembe veszi a helyi sajátosságokat és azt, hogy a településen élők közül mindenki eleget tudjon tenni adókötelezettségének.