Egy helyi agrárvállalkozás innovációs lehetőségei - Németh Lili
Záródolgozatomat, vagyis a témaválasztásomat a jelenlegi modern kor, a digitalizáció, a gazdasági helyzet, a munkaerők helyzete, valamit a Baki Agrocentrum Kft. ihlette, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem, amely nemmellesleg egy családi vállalkozás, amelyből fontos témának tartom a jelenlegi helyzetben a generációváltásokat is. A világ napról- napra folyamatosan változik és fejlődik és rendszeresen új innovációkat valósít meg, főként a koronavírus járvány kitörése óta. A 2019-es gazdasági válság óta, rengeteg dolog a feje tetejére állt, mind a gazdaság, a vállalkozások és az emberek életében is. Mindennek a hatására, úgy gondoltam, hogy ez egy olyan téma. amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül, ugyanis a mai napig sok felől érezhetjük ezek hatását. Számomra ez egy nagyon érdekes téma, amellyel szívesen foglalkozom, hiszen az évek során mindig egyre több kérdés merült fel bennem ezek kapcsán. Tehát így elsősorban magával a vállalkozásokkal foglalkoztam és vizsgáltam meg őket közelebbről. Ugyanis mint azt mindenki jól tudja, hogy a vállalkozásokra hatalmas szükségünk van a mindennapokban, mind a meglévőkre és az újakra is egyaránt, hiszen szolgáltatást nyújtanak számunkra és rengeteg munkahelyet biztosítanak. Ezt a fontosságot számomra az is bizonyította, hogy a szakmai gyakorlatomat egy korlátolt felelősségű társaságnál töltöttem, amelynek részemről nagy a jelentősége, hiszen gyakorlati tapasztalatot gyűjtöttem, valamint a tanulmányaim befejezését is nagy mértékben befolyásolja és munkahelyet is biztosít számomra egyaránt, vagyis ez egy olyan vállalkozás, amely jelen esetben fontos számomra több okból is. A vállalkozások között kutatva rengeteg féle vállalkozással találkozunk, de úgy gondoltam, hogy mindezek közül hozzám jelenleg a mezőgazdasági vállalkozások állnak a legközelebb, így nem volt kérdés, hogy a felépítés során külön hangsúlyt fognak majd kapni. Megállapítható, hogy amennyiben a vállalkozások a 2019-es válságban nem tudtak lépest tartani és nem tudtak innovációkat létrehozni - főként ez a kisvállalkozók körére igaz - akkor csődbe mentek és feladták a harcot. Természetesen voltak, akik ebből erőt merítve a kényszer hatására fejlődni tudtak, amely számukra még akár úgy mondva jól is jöhetett, hiszen csatlakoztak ezáltal a versenytársakkal való versengésbe. Gondolok itt például, egy „Home Office” rendszer kiépítésére az otthoni rugalmas munkavégzés céljára, vagy akár egy étterem étel kiszállításának megvalósítására, amellyel fent tudták tartani önmagukat. Itt pedig, nagy szerepet kap a mezőgazdaság, hiszen egyes felmérésekből megtudtuk, hogy egy nagyon strapabíró és erős ágazat, mivel nagyon sokan helyt tudtak állni a nehézségek ellenére is, hiszen a munkafolyamatokat kisebb- nagyobb kihívások ellenére is folytatni tudták. Olyan folyamatok mentek végbe ennek hatására, amelyekre akár több évet is várni kellett volna. Így példaként igyekeztem kiemelni a Baki Agrocentrum nagyobb fejlesztései közül is egyet – vetőmagüzem megvalósítása - amely alátámasztja, hogy igen is van mód a fejlesztésekre, amelyekre a piacnak szüksége van. Ezeket összefoglalva úgy gondolom, hogy a jövő a modernizációé lesz, ami egyre gyorsabb ütemben fog terjedni, természetesen az élet minden területén.  A vállalkozásoknak versenybe kell szállniuk, hogy lépést tudjanak tartani és a fogyasztók elismerjék őket.  Az agrár cégeket tekintve pedig, a precíziós gazdálkodás egy alapvető jelenséggé fog válni, és úgy gondolom, hogy az automatizáció, robotizáció is el fog terjedni, amelyek nélkül a vállalat le fog maradni a többihez képest.  Ezek azonban nem okozhatnak problémát abban az esetben, hogyha az érintettek proaktív módon képesek reagálni és alkalmazkodni az aktuális helyzetekhez/ változásokhoz, valamit akarnak és tudnak is fejlődni.  Ezek megvalósításához nyitottan kell járniuk, hogy megfigyeljék az aktuális gazdasági helyzetet és szokásokat, és észre vegyék azokat a támogatási forrásokat, amellyel megkönnyíthetik saját helyzetüket.