Precíziós mérőműszer gyártásának gazdasági folyamatai, valamint az ahhoz tartozó projektmenedzsment - Vankó Tamás Dániel
Dolgozatom témáját a munkahelyem az ECT HUNGARY Kft. biztosította. A cég finommechanikai mérőműszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Fő témám e gépek úgynevezett fixtúrák gyártásának bemutatása gazdasági szempontból. Megismerhetjük a belső értékesítő munkakört a Costumer Focus Team-et, akik a vevői dokumentumok beérkezésétől kezdve a szállításig egyfajta projektmenedzserként kísérik végig a fixtúrák útját az üzemben. Ebbe beletartozik az ajánlatküldés, a gyártás alatti támogatás, az eszközmenedzsment és a számlázás. Bepillantást nyerhetünk a termelésütemezés hagyományos és piacvezető módszereibe. Itt megismerhetjük az emberi és a gépi tervezés különbségeit, valamint előnyeiket és hátrányaikat. Belekóstolhatunk a raktározás mindennapjaiba is, a cég hivatalos dokumentumai alapján. Ismertetem saját javaslataimat, amik minimális változtatásokkal sok időt és ezáltal sok pénzt spórolnának a vállalatnak. Ezeket jól átlátható és könnyen értelmezhető ábrákkal és táblázatokkal szemléltetek. A javaslatokat saját kutatási eredményekkel támasztom alá, melyekhez bizonyos kaizen módszerek szolgáltatnak alapot. A témához tartoznak még a számolások, mint a gazdaságossági számítás vagy a megtérülés elemzés, amik megmutatják, hogyan lehet kreatívan egy alkatrészt reprodukálni.  Fontos szerepet játszik még az ECT HUNGARY Kft. beszerzése is, ahol megismerhetjük egy egyedi megrendelés folyamatát, és hogy miként kell egy speciális alkatrészt beszerezni hiperinfláció vagy hiány esetén, mert ugye mindig az a legértékesebb alkatrész, ami hiányzik. Megtudhatjuk mennyire fontos számukra a minőség és a vevői igények teljes körű kielégítése, amik a globális piacon elfoglalt magas pozíciójukat biztosítják. Végül, de nem utolsó sorban bemutatom a társadalmi felelősségvállalásukat is. Elhivatottak a dolgozók, a közösség és a környezet védelme és egészsége érdekében. Nemcsak anyagilag, hanem tettekkel is tesznek a közös érdekekért Ezt bizonyítja megannyi program, ahol az ECT HUNGARY Kft. dolgozói mosolyogva képviselték a munkahelyüket.