Kis- és középvállalkozások finanszírozási döntései - Hosszú Regina
Dolgozatom célja a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozásához szükséges források biztosításának ismertetése, a különböző döntések pénzügyi hátterének megfogalmazása, illetve ezen források felhasználásának módja és folyamata. A magyar gazdaságban jelentős szerepet betöltő kis- és középvállalkozások vállalati életciklusai, fejlődésének szakaszai számos ponton összefüggésbe hozható a vállalkozás-finanszírozás kérdésével. A kezdő és érett vállalkozások finanszírozása rengeteg tényezőtől függ, és nagyban el is tér egymástól, ezen különbségek vizsgálatára is hangsúlyt helyeztem dolgozatomban. Több, pénzügyi szempontból a vállalkozás működését érintő kérdésre kerestem a választ, többek között, hogy milyen módon oldható meg a vállalat finanszírozása belső, illetve külső források segítségével, és hogy a különböző életciklusokban melyik forrást érdemes igénybe venni. A külső finanszírozás témakörében a bankhitelekre és az állami támogatásból származó források lehetőségére, a Kavosz Széchenyi Kártya Program konstrukcióira összpontosítottam leginkább. Az OTP Bank Nyrt. és a Kavosz Széchenyi Program hitelkonstrukcióit vettem kutatásom alapjául, hiszen szakmai gyakorlatom során ezeket a lehetőségeket ismerhettem meg részletesebben. Mivel a vállalkozói hiteligénylésnek több szakasza és helyszíne van, ezt a folyamatot követem végig időrendben külön bekezdésekben, belefoglalva a Széchenyi Kavosz irodában, majd a bankban történő ügyintézést, a hiteligényléshez szükséges vállalkozói számlanyitás folyamatát is érintve. Kutatásom célja, hogy a vállalkozások széles körben és több forrásból elérhető hiteligénylési lehetőségeit mutassam be, hogy mind az igénylő vállalkozók, mind a téma iránt érdeklődő magánszemélyek egy átfogó képet kaphassanak az ügyintézés során zajló folyamatokról. Érdemes lehet a vállalkozás számára elérhető összes ajánlat megfontolása, hiszen a legtöbb cég működése során felmerülhetnek olyan váratlan, illetve tervezett kiadások, melyhez egy nagyobb pénzösszegre van szükség. Így abban az esetben, ha a hiteligénylés erre a megoldás, a tájékozottságnak köszönhetően kiválasztható a pénzügyi szempontból legkedvezőbb ajánlat. A vállalkozói hitelügyintézés folyamatában hatalmas szaktudással rendelkező ügyintézők segítik a vállalkozókat, akik szintén a vállalkozás pénzügyi stabilitását tartják szem előtt. A felmerülő legfontosabb kérdések megválaszolásra kerülnek a hitelkonstrukció részleteivel, illetve az ügyintézéshez szükséges dokumentumokkal kapcsolatban. Bízom benne, hogy az érintett témakörök a kis-és középvállalkozások legtöbb finanszírozási lehetőségét magukban foglalják, illetve az is kiderül, hogy mi állhat ezen döntések hátterében.