Költségcsökkentés az „útkeresésben” – logisztikai kontrolling a Gartner Intertrans Hungária Kft. gyakorlatában - Péter Letícia
Záródolgozatom témája a Gartner Intertrans Hungária Kft. logisztikai kontrollingjében alkalmazott költségcsökkentési lehetőségek bemutatása. Témaválasztásom aktualitását az elmúlt évek gazdasági helyzete adta, mivel ez kihívás elé állította a fuvarozási vállalatokat is és a költségcsökkentés igencsak fontossá vált számukra. Úgy gondolom, hogy a logisztikai kontrollingban használt költségcsökkentő programok alkalmazása az egyik megoldás a problémára, mivel a költségcsökkentő programok hatékony megoldást jelenthetnek a költséghatékonysági hiányosságok csökkentésére. Ezen felül, a logisztikai kontrollingban használt költségcsökkentő programok alkalmazása a vállalatok számára lehetőséget nyújt a hatékonyság növelésére.  Ezért dolgozatom fő célja volt, hogy bemutassam a vállalat logisztikai kontrollingjében alkalmazott költségcsökkentésre fejlesztett programok megvalósításának folyamatát, a szoftverek használatát és eredményességeket. Empirikus kutatásom során esettanulmányt készítettem, melyben 4 fő kérdésre kerestem a választ a vállalat kontrollingjét és programjainak hatékonyságát figyelve. Kerestem a választ arra, hogy a vállalat kontrolling rendszerében milyen sikertényezők és kudarcfaktorok azonosíthatók, milyen költségcsökkentési lehetőségek relevánsak e területen, milyen módon valósíthatók meg a lehetséges költségcsökkentési megoldások és hogyan mutathatók ki a költségoptimalizációs hatások. Dolgozatom első részében elméleti háttérrel alapoztam meg, ezt követően pedig a fuvarozási és szállítmányozási területen végeztem piaci kitekintést. A következő részben bemutattam a Gartner anyavállalatot és a Gartner Intertrans Hungária Kft. leányvállalat (ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem). A vállalkozás bemutatását követően ismertettem a Gartner Intertrans Hungária Kft-nél működő logisztikai kontrolling működését. Végezetül összefoglaltam empirikus kutatásom fő célját a vállalatnál alkalmazott költségoptimalizáló programok, működését és eredményességét.