Hatékony az online? Az online pénztárgépek és az Online Számla rendszer bevezetésének hatása az adóellenőrzés eredményességére - Hancz Boglárka
Az általános forgalmi adó képezi az állami bevételek legnagyobb részét, nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi viszonylatban is. Ezáltal pedig a legtöbb adócsalás is ehhez az adónemhez köthető. Emiatt ennél az adófajtánál van szükség a leghatékonyabb ellenőrzések lefolytatására. Dolgozatom fő célja annak a bemutatása, hogy a jelen idejű adatok milyen jelentőséggel bírnak és hogy az adóellenőröket milyen rendszerek segítik az adócsalás elleni küzdelemben. Az elmúlt közel 10 év két legnagyobb fejlesztése az adóellenőrzések szempontjából az  online pénztárgép, illetve az Online Számla rendszer bevezetése. Kutatásom során ezeknek a rendszereknek a bevezetésével járó hatásokat vizsgáltam az adóellenőrzések tekintetében, elméleti és gyakorlati megközelítésben egyaránt. Dolgozatomban bemutatom az áfához kapcsolódó fogalmakat, áttekintem a történeti fejlődéseket, illetve elemzem az áfakulcsok mértékét Magyarországon és nemzetközi kitekintésben is. Célom az volt, hogy alátámasszam azt az állításomat miszerint a „NAV mindent lát”. Ezen rendszerek bevezetésének, nemcsak előnyei, hanem hátrányai is megfigyelhetőek ugyanúgy az adózók, mint az adóhivatal szempontjából. Így ezek a fejlesztések egyszerre rejtenek magukban lehetőségeket és kihívásokat is. Dolgozatomban javaslatot teszek a hátrányok lehetséges javítási módjaira is, hogy a jövőben egy még a jelenleginél is hatékonyabb adóellenőrzési módszer fejlődhessen ki. A dolgozatom kutatási részét három fő kérdés köré építettem fel. Figyelembe vettem a bevezetéssel összefüggő trendeket, megpróbáltam igazolni a hatékonyságot az ellenőrzések során, illetve felmértem az előnyöket és a hátrányokat. Az adatszolgáltatási kör folyamatos kiterjesztésével az adózók egyre szélesebb köre kerül az adóhivatal látókörébe, ezáltal pedig egy átfogóbb képet kaphatnak az adózók működéséről, illetve a tevékenységi körükről is. Az ellenőrzési tapasztalatok, példák vizsgálatával hatékonyan felmérhető a rendszerek hasznossága, illetve megfigyelhetőek az adatszolgáltatások trendjei, valamint emellett a beérkező adatok mennyiségi és minőségi fejlődései is könnyen kimutathatóvá válnak. Az Online Számla, illetve az online pénztárgép rendszer bevezetésének hatására, nemcsak az ellenőrzések száma növekedett, de hatékonyabban kimutathatóak lettek az adóelkerülő technikák és módszerek is. A jelen idejű adatok segítségével már a konkrét ellenőrzés megkezdése előtt láthatóak az egyes adózók adatai, amelyek nagy mértékben megkönnyítik az adóellenőrök vizsgálati munkáját.