A termékek útja az értékesítéstől, a beszerzésen át a beszerelésig, az építőiparban - Salamon Laura Anna
Szakmai gyakorlatomat egy építőipari vállalkozásnál, az Etalon Zala Kft.-nél töltöttem, ahol megfigyelhettem, hogy milyen úton halad a termék az árajánlatkéréstől egészen a beszerelési munkálatokig. Dolgozatomat ebben a témában készítettem, és azok számára lehet érdekes, akik szeretik az építőipart, és szívesen betekintést nyernének a különböző fázisok lebonyolításába. Záródolgozatom tartalmazza az egyetemi tanulmányaim során szerzett ismereteimet és a gyakorlati helyemen gyűjtött tapasztalatokat is. Úgy gondolom, hogy a logisztika minden vállalkozás működéséből elengedhetetlen, mert szinte az összes irányítási és megszervezési kérdés ezen alapszik. A termékfolyamatok levezénylése sem kivétel ezekből, fontos a megfelelő kommunikáció és szervezettség. Az ellátási lánc fontos részét képezik az általam ismertetett tevékenységek. Témaválasztásom ezért esett a termék útjának bemutatására és elemzésére, mert szerintem ez minden vállalkozásnál eltérő, és egy átfogó képet szerettem volna kapni arról, hogy ezt az Etalon Zala Kft. keretein belül milyen formában bonyolítják le. A dolgozatom második pontjában ismertettem a vállalkozást, bemutattam, hogy a cégnek milyen termékei és szolgáltatásai vannak, valamint azt is, hogy melyik gyártókkal dolgozik együtt és, hogy milyen minőségű termékekkel végzi a fogyasztók kiszolgálását. Ahhoz, hogy a termék a végső helyére kerüljön, rengeteg állomáson kell keresztül mennie. A dolgozatom elkészítésében célom pontosan az volt, hogy ezeket a fázisokat egyesével megvizsgáljam. Ennek a folyamatnak a levezetését részletesen a harmadik pontban ismertettem. Tanulmányom utolsó pontjában bemutattam, hogy a koronavírus milyen hatással volt az építőiparra európai és magyarországi viszonylatokat tekintve, s az eredmények számomra is megdöbbentőek voltak. Kutatásaim eredményességét a záródolgozatom végén összefoglaltam, és a felmerülő problémákra javaslatot tettem a vállalkozás irányába. A problémák az értékesítés, a raktározás vizsgálata közben merültek fel, valamint a vevői vélemények mérésénél tettem javaslatot.