ASRS rendszer bemutatása a Flex raktározásán keresztül - Nagy Fanni
A záródolgozatom fő témája a multinacionális Flextronics vállalat zalai gyáregységének (Flextronics International Kft) logisztikai és raktárkezelési tevékenységének bemutatása. A témaválasztásomban a Flex-nél elvégzett raktárátírási feladatom inspirált. A dolgozatban általánosságban említem a logisztikát, bemutatom a vállalatot, majd részletezem a régi és az új automatizált raktározási rendszer alapján történő raktározást, az új raktározási rendszer kiválasztását, az elért megtakarításokat, valamint a működésből levonható következtetéseket és javaslatokat ismertetem. A Flex a világ vezető szerződéses gyártói közé tartozik az elektronika területén, fő specializációja a félkész és késztermékek gyártása bérmunkában, valamint a termékfejlesztés területén. A vállalat szolgáltatási palettája kiterjed az ehhez szorosan kapcsolódó mérnöki, tervezési és szervízszolgáltatásokra, az ellátási lánc menedzsmentre és az ezekhez kapcsolódó logisztikai tevékenységekre. A zalaegerszegi telephely fő tevékenysége az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása. A raktárkezelés fő célja a Flex-nél is az áruk tárolásával, kezelésével és mozgatásával kapcsolatos tevékenységek hatékony és eredményes irányítása és koordinálása. A további célok közé tartozik az állománykészlet optimalizálása, a helykihasználás maximalizálása, a költségek minimalizálása, a pontos készletnyilvántartás biztosítása, a rendelés teljesítésének és a szállítási folyamatok javítása, az általános működési hatékonyság fokozása és a megfelelő készlet elérhetőségének fenntartása a vevői igények kielégítéséhez. 49 A Flex-nél megvalósított új automatizált raktározási rendszer (AutoStore) bevezetése számos haszonnal járt, konkrétan növelték a hatékonyságot, csökkentették a raktározási területet, fejlesztették a beérkeztetést, pontosították a készletnyilvántartást, felgyorsították a rendelések kielégítését, munkaerőt takarítottak meg és maximalizálták az üzemidőt. A vállalat új raktározási rendszernek köszönhetően nagyobb gyártási teljesítményt és versenyképességük növelését érték el. Záródolgozatomban ezen eredmények megvalósításának lépéseit ismertetem