Beruházások tervezése, gazdaságossági kiszámítása, ezen keresztül a megújuló energiaforrások - Kovács Virág Fanni
Szakdolgozatom témájaképp a beruházások tervezését, ennek gazdaságossági kiszámítását választottam. A dolgozatomon keresztül egy nagyon fontos és igencsak aktuális témát is szeretnék feldolgozni. A beruházásokról és ezek gazdaságossági kiszámításáról fogok írni, mindezt pedig a megújuló energiaforrásokon keresztül. A vállalati profitorientáltság és a környezettudatosság miatt a napelemek vizsgálatát veszem konkrét alapnak. Szakmai gyakorlatom a Creaton South- East Kft.-nél töltöttem. A gyakorlat során a beszerzési osztály munkáját segíthettem, ezért rendkívül testhezállónak éreztem ezt a témát. A beszerzés munkája nélkülözhetetlen a vállalat működésének szempontjából. Számos feladatban vehettem részt, így sok új információval és tapasztalattal lehettem gazdagabb. A dolgozatom célja, hogy megismertethessem másokkal is, hogy miképpen működik egy nagyvállalatnál a beruházások tervezése, továbbá, hogy miért fontos számukra különösen a megújuló energiaforrások használata. Szeretném, ha mind az elsajátított elméleti tudásom, mind a gyakorlatban szerzett tapasztalatom segítségével, egy konkrét példán keresztül mutathatnám be ezt a számomra érdekes témát. Ahogy záródolgozatom bevezetőjében is említettem egy konkrét példán keresztül szeretném bemutatni a beruházás gazdaságosságának vizsgálatát. A napelemrendszer létesítésének megtérülési idejét fogom kiszámolni statikus módszerrel. Mivel az áram piaci árát nehéz hosszútávra előre jelezni, ezért a számolásban használt áram árakat állandónak tekintem, tehát az éves jövedelmek megegyeznek. Számításaim során a 2022-es év szélsőértékeit, valamint egy középértékét veszem alapul. Creaton tervezett napelem adatainak alapján Az elemzéshez egy 2022-es riportot választottam, a napelem méretét és teljesítményét illetően pedig a Creaton tervezett napelemeinek adatai lesznek a segítségemre. Figyelembe véve ezeket a szempontokat, számoljuk ki a megtérülési rátát. Ahogy azt említettem is, a megújuló energiaforrások használatának két fő oka van. Az anyagi oldalon kívül a környezettudatosság. A Creaton célként tűzte ki maga elé, hogy zéró karbon kibocsátású gyár legyen, ennek egyik állomása lehet a napelemrendszer üzembe helyezése.