Az egyéni vállalkozás indítása - Szabó Alexandra
Záródolgozatom célja, hogy bemutassam az egyéni vállalkozás indításának folyamatát. Azért választottam ezt a témát, mert mindig is érdekeltek az egyéni vállalkozások, azok létrehozása és a működése, valamint a mögöttük rejlő adminisztratív háttér. Emellett úgy gondolom, hogy a téma aktuális, hiszen napról napra újabb egyéni vállalkozások jönnek létre az országban. Magyarországon az egyik legnépszerűbb vállalkozási formának tekinthető, melyeket a dolgozatomban összegyűjtött statisztikai adatok is alátámasztanak. A dolgozat szerkezetét tekintve, a kezdeti fogalmi tisztázás után a megfelelő tevékenységi körök kiválasztásának fontosságáról írtam. Ezután részleteztem az egyéni vállalkozó által választható három adózási formát, melyek az átalányadózás, a vállalkozói személyi jövedelemadózás, valamint a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a KATA. Mindegyik adózási formánál kifejtettem annak tartalmát, feltételeit és számítási módját. Ezután az egyéni vállalkozó személyiségét jellemeztem, vagyis, hogy melyek azok a tulajdonságok, amellyel jó, ha rendelkezik az a személy, aki vállalkozást szeretne indítani. Összegyűjtöttem azokat az úgynevezett szükséges adatokat és dolgokat, amelyeket a vállalkozás indítása előtt vagy benyújtani, vagy igényelni kell. Ilyen például a bankszámla, az ügyfélkapu, az adószám és a statisztikai számjel. Ezek után lépésenként kifejtettem az egyéni vállalkozás létrehozásának lépéseit és folyamatát. Ebben a részben ismertettem, hogy milyen bejelentési kötelezettségei vannak még a vállalkozónak. Utána felhívtam a figyelmet arra, hogy nem elég létrehozni egy vállalkozást, hanem annak folyamatos fejlesztésére, népszerűsítésére és az aktuális igényeknek megfelelő újításokra is folyamatos figyelmet kell szentelni. A következő téma már a vállalkozás szüneteltetésének és megszüntetésének folyamata volt. Ezután következtek a magyarországi statisztikai adatok az egyéni vállalkozásokat tekintve. Különböző szempontok alapján gyűjtöttem össze adatokat a hazai vállalkozásokról. Volt köztük létszámbeli, regionális és ágazati csoportosítás, melyek alapján jobban tudtam ismertetni a hazai vállalkozásokat. Dolgozatom záró gondolatai előtt bemutattam még a családi vállalkozásokat. A fogalmi tisztázások után csoportosítottam, hogy milyen erősségei és gyengeségei lehetnek egy családi vállalkozásnak. Felhívtam a figyelmet a munka és a magánélet összehangolásának fontosságára, majd néhány adattal itt is jellemeztem a magyarországi családi vállalkozások helyzetét. Számokkal igazoltam népszerűségüket, bevételük növekedését és a legnépszerűbb ágazatokat, amelyekben tevékenykednek.