Mit (m)ér a TÉR? – fókuszban a közigazgatási teljesítménymérési gyakorlat - Jánoki Evelin
A közigazgatás rádiójaként működő RádióOrient egyik ez év júniusi műsorában a következő téma került megvitatásra: Mérhető-e a teljesítmény a közigazgatásban? A beszélgetés Hónig Péterrel, a szervezeti kultúrák fejlesztésének szakértőjével történt, aki megerősítette, hogy igen, mérhető és értékelhető a teljesítmény a közigazgatásban is. „Természetesen mérhető, mert olyan mindegy, hogy közigazgatásban vagyok, vagy üzleti életben, vagy sportban. Teljesen mindegy, hogy milyen közegben tevékenykedünk, még a családi életben is érdemes mérni a teljesítményt.”1 A Hónig Péterrel folytatott interjú felkeltette az érdeklődésemet a teljesítménymenedzsment, valamint az új közmenedzsment iránt, amely napjainkban jelentős szerepet tölt be a közigazgatásban. A Magyary Program keretében kell, hogy megvalósuljon a közigazgatás területén az új közmenedzsment, azon belül is a teljesítménymenedzsment megújítása, megreformálása. Az államot nehéz feladat elé állítja a Magyary Program, amelynek legfőbb célkitűzése a Jó állam megteremtése és a közigazgatás fejlesztése. Ezen kívül az államnak nagy nehézséget okoz, hogy megismertesse, és elfogadtassa a közigazgatással a vállalati szektorban már jól bevált és működő teljesítménymenedzsmentet, teljesítménymérést. Márpedig ez lesz a jövő, fel kell vennünk a ritmust és el kell fogadnunk az újításokat annak érdekében, hogy egy jól működő közigazgatás ügyfelei lehessünk. „Ha egy közigazgatási szerv meg akar felelni az új kihívásoknak, akkor ma már nem elég csak a jogszabályokban előírt feladatait megfelelően elvégeznie. Ha sikeres akar lenni, akkor tudomásul kell vennie, hogy az adófizető polgárok a közigazgatástól is elvárják azt a gazdaságos, átlátható és hatékony működést, amit a magánszektorban tapasztalnak.” (Vassné [2001] 5.o.) Dolgozatomban elsősorban arra keresem tehát a választ, hogy miért van szükség új közmenedzsmentre, miként valósult meg az új irányzat a hazai államigazgatásban, továbbá a teljesítménymenedzsmentre fókuszálva vizsgálom a teljesítménymérő- és értékelő rendszerek bevezetésének előnyeit, hátrányait.