Jogi utazás az internet körül - Magyar Melinda
Az Internet, mint jelenség ma már a mindennapok részévé vált. Szinte mindenki használja, és majdnem minden területen jelen van. De vajon az emberek tudják-e, hogy mit tehetnek meg az Interneten, és mi az, amit nem? Ehhez van szükség a törvényi oldalra, hogy az egyes Internet felhasználók ne tehessenek meg bármit, következmények nélkül. Itt kapcsolódik majd be a dolgozat másik fontos szála - nevezhetjük vezérfonalnak is, - a jog. A jogszabályok, törvények, rendeletek ugyanúgy átszövik az élet minden területét, mint ahogy mára az Internet is átszövi a mindennapokat. Az információk tárháza végtelen, legyen szó az államról, a társadalmi, gazdasági élet működéséről, vagy csak az egyes emberek ügyintézéseiről, mindezekhez egyre több és több adat szükséges. A hatalmas adat mennyiséghez pedig átfogó szabályozásra van szükség. Az Internet és az internetelérést biztosító eszközök rohamos fejlődésnek indultak az elmúlt szűk 5 évben. Ezek a fejlődések mindig egy kicsivel a jogalkotás előtt járnak, ezért is kell, hogy a dolgok mögé lássunk és elővigyázatosan fogadjunk minden újdonságot. Egyre fontosabb, hogy tisztában legyünk a ránk leselkedő veszélyekkel, és azzal, hogy miképpen védhetjük meg adatainkat, magánszféránkat a jogosulatlan felhasználástól. Szekunder kutatásom során a történeti áttekintés után, megvizsgálom a ma hatályos adatvédelmi szabályozást, mind uniós, mind hazai szinten. Az adatvédelmi törvény mellett a szerzői, illetve szoftver joghoz kapcsolódó törvény hatályos rendelkezéseire is kitérek. 2014 januárjára a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján (http://ifocus.hu/tovabb-nott-az-internethasznalok-szama-magyarorszagon-2013-ban-is [letöltés dátuma: 2014.10.24]) a lakossági internet-felhasználók aránya 71 %-ra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi népszámlálási adatokat figyelembe véve, 9.937.628 főből (http://www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_demografia [letöltés dátuma: 2014.10.24.]) kicsivel több mint 7 millió fő használja rendszeresen az internetet. Vajon hányan használhatják a törvényi szabályok szerint a világhálót? Abban mindenesetre már most biztosak lehetünk, hogy ez az arány jóval kisebb, mint a rendszeres felhasználást jellemző mutatók.Szekunder kutatásom során a korábban említettek mellett kitérek még a napjainkat meghatározó kettő, elsősorban az internethez kapcsolódó adónem vizsgálatára. Ezek a reklámadó és az internetadó. Hazai és nemzetközi cikkeken keresztül mutatom be a reklámadóra vonatkozó szabályozásokat, valamint az internetadó esetleges bevezetése körül kialakult belföldi és nemzetközi visszhangot. A kutatásom során különböző tanulmányokat, cikkeket és joggyakorlatokat dolgoztam fel, amelyek segítségével bemutatom az adatvédelmi szabályozást a gyakorlatban. Ezek segítségével próbálok egy átfogó képet adni az informatikára, de főleg az Internetre vonatkozó jogi szabályozásokról. Végül primer kutatásként megpróbáltam felmérni elsősorban a korosztályom tájékozottságát arról, hogy mennyire vannak tisztában azzal, hogy mik a jogaik, illetve a kötelezettségeik az informatika területén, az Internet felhasználóiként. Zárásként pedig egyfajta javaslatot fogalmaznék meg a jogok (elsősorban szerzői és szoftverjogok) gyakorlására, valamint a helyes(ebb) Internet használatra.