Vállalkozói miértek – Jogi csónakban az adózás tengerén - Péteri Barbara
Mai világunkban, amikor változások változásokat követnek, az adózónak számos követelménynek, feltételnek kell megfelelnie ahhoz, hogy a fent említett elvárásnak eleget tudjon tenni. Ki kell tudni igazodnia számos jogszabályban, követelményrendszeren, ami nem is olyan egyszerű, figyelembe véve a bonyolult információk rendszerét. Kutatásom általános képet igyekszik adni az egyéni vállalkozók, az ún. önfoglalkoztatók adózási folyamatairól, a kötelezően szem előtt tartandó jogszabályok figyelembe vétele mellett. Az alkalmazott módszertan középpontjában áll az egyéni vállalkozók adózási folyamatának vizsgálata, a primer illetve szekunder kutatás során felmerült vizsgálati területek bemutatása. Szekunder kutatásom – többek között – törvények, jogszabályok, a témában megjelenő publikus információk vizsgálatára épül. Primer kutatásom keretein belül sajátos esettanulmányon keresztül kívánom bemutatni egy egyéni vállalkozó adózási sajátosságait. A kvalitatív kutatási módszerek közül – az esettanulmányon kívül – strukturált interjúk elemzése is bemutatásra kerül. Tehát a kutatás elsősorban egy helyzet- és tényfeltáró, önálló hipotézisekkel és tézisekkel alátámasztott dolgozat, amelynek középpontjában az egyéni vállalkozók adózási folyamata áll.