Generációk közötti szakadék - Csontos Péter
X, Y, Z generáció… Habár, elsőre egy furán kódolt nyelv képét nyújtja elénk vagy éppen a mai világ fiataljai már is egy konzol irányítókarját képzelik el, pedig itt teljesen másról van szó, még hozzá a mai világunk társadalmáról. Jelenleg bátran kijelenthetjük, hogy hat generációt különböztetünk meg a világban, de mielőtt belevágnánk a generációk jellemzésébe, tisztázzuk a fogalmát. Hagyományosan a generációt „a szülők és utódaik születése közötti átlagos időintervallumként” határozták meg. Ez a biológiai meghatározás a generációt évezredekre a húsz-huszonöt éves intervallumban helyezte el. Mialatt a múltban ez a meghatározás jó szolgálatokat tett a szociológusoknak, mára irrelevánssá vált. Minthogy a csoportok oly gyorsan változnak az új technológiákra, az átalakuló karrierre, a tanulási opciókra vagy az eltolódó társadalmi értékekre adott válaszként, két évtized túlságosan tág generációs idő. Ugyanakkor, ha napjainkban biológiai meghatározást alkalmaznánk, a generációs idő minden korábbinál hosszabb lenne, hiszen a gyermekvállalás az eddigiekhez képest jócskán kitolódott. Általánosságban véve a szülők születése és utódaik születése közötti intervallum két évtizedről három évtizednél többre tágult. 1982-ben a nők első gyermekvállalási átlagéletkora huszonöt év volt, miközben ma harmincegy. Napjaink generációit tehát inkább szociológiai, mint biológiai értelemben kellene meghatározni. A generáció azonos időszakban született személyek csoportjára vonatkozik (tizenöt év a legfelső határhoz képest), akik összehasonlítható életkorban és életszakaszban vannak, és akiket sajátos időszak (események, trendek és folyamatok) határozott meg. William Strauss és Neil Howe generációs szakértő 6 megegyeznek abban, hogy a generációkat egy sajátos időszak határozza meg: „A generáció olyan személyek csoportja, akik azon a történelmi időn és téren osztoznak, mely kollektív személyiséget biztosít nekik.” Azt is mondják, hogy „a generációs idő nagyjából egy életszakasz hosszúsága”. Ugyanakkor viszont a hagyományos életszakaszok és az azoknak megfelelő felelősségek már nem alkalmazhatók a mai gyerekekre és fiatalokra, ezért e meghatározás sincs nagy segítségünkre. A gyerekkor nagymértékben lerövidült, mialatt a húszas és harmincas éveinkben kialakuló, hagyományosan felnőtt felelősségek kitolódtak. Harminc az új huszonegy!