Mesterséges intelligencia szerepe az Ipar 4.0-ban - Farkas Dávid
Big Data, M2M, IoT...Mit is jelentenek ezek? A negyedik ipari forradalom küszöbén észrevehető a gyártási módszerek átváltozása, ami az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb együttműködésének köszönhető. Az IPAR 4.0 számos alapvető technológiát használ folyamatainak véghezvitelére. Az M2M jelenti a gépek egymást közti kommunikációját míg a V2V például az önvezető autóknak segít kommunikálni egymással és a környezettel. Az IoT már a legtöbb hazai telekommunikációs szolgáltónál is jelen van. Az IoT maga azt jelenti, hogy az „internet dolgai”, így ez lehetővé teszi minden olyan eszköz kommunikációját, ami képes az internethez kapcsolódni, a 3 technológia közül az IoT a leghasznosabb. A legnagyobb kihívás az IPAR 4.0-ban, hogy a hatalmas mennyiségű adatot azaz a Big Data-t kezelni kell és ott kell elérhetővé tenni a hatalmas mennyiségű adatból a szükséges részeket, ahol erre szükség van. Ennek megoldására hozták létre a felhő alapú szolgáltatásokat melyeket az IoT képes gépek egy információs csatornán keresztül el tudnak érni. A negyedik ipari forradalom fő célja is az, ami az eddigieké volt, azaz a hatékonyság és a termelékenység növekedése. Ebben továbbra is kihívás, hogy a megnövekedett gyártás miatt a hibalehetőségek is nagyobbak, ezért a fő feladat a veszteségek minimalizálása. Az IPAR 4.0-hoz való csatlakozáshoz tehát szükség van megfelelő technikai háttérre. Ezeket 3 nagyobb területre lehet felosztani. Akár multi akár KKV szeretne részese lenni az IPAR 4.0 előnyeinek valamelyik technológiát magáénak kell tudnia. Ezek a területek: 1. Felhő alapú szolgáltatások 2. Kiber-fizikai rendszerek 3. Intelligens gyár Intelligens gyár létrehozása csak akkor lehetséges, ha az első kettő terület minden tényezője már megvalósult. Ennek a fejlődésnek az eléréséhez szükséges a mesterséges intelligencia jelenléte a szervezetben, mivel az MI módszereivel érhető el, hogy egy régi gépparkot ne kelljen lecserélni, csupán fejleszteni és ezzel beléptetni az IPAR 4.0-ba.