A számvitel zöld szemüvegben - Fitos Anita
Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a vállalati felelősségvállalás, nem csak társadalmi, pénzügyi, hanem etikai és környezetvédelmi aspektusból is. A piaci szereplők pedig már nem újkeletű dologként tekintenek rá, sőt egyre konkrétabb elvárásokat támasztanak a vállalatokkal szemben. A kihívásokra a vállalatoknak reagálnia kell és ezekhez igazított működésükről be is kell számolniuk, mind pénzügyi, mind nem pénzügyi jellegű jelentés formájában, hiszen ezen dokumentumokon keresztül kaphatnak az érintettek valós és megbízható képet a vállalat működéséről. Az új információk iránti igény pedig a számviteli rendszerre is kihatással van. Megjelentek az úgynevezett zöld számviteli nézetek, melyekhez főként elméleti síkon társulnak a szakirodalmak és csak kevés az olyan forrás mely a gyakorlati megvalósítás kérdéseire egyértelmű választ adhatna. A dolgozatban célom, hogy a szakirodalmak tanulmányozásával bemutassam és rendszerezzem az eddig sokak számára ismeretlen zöld számviteli irányvonalakat, valamint azok elméleti eszközeit. Bemutatom továbbá, hogy milyen kezdeményezések figyelhetők meg a témát illetően a gyakorlatban és hogy mely okokra vezethető vissza, hogy nem történik jelentősebb változás a módszerek gyakorlatba történő integrálását illetően. Személyes szakértői megkérdezés és kérdőív segítségével pedig magyarázatot keresek a vállalatok elutasító vagy éppen támogató viselkedésének okaira.