Ügyféloldali kihívások felmérése a számviteli szolgáltatóknál - Hegedüs Anita
Gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatóként mindig nagy érdeklődéssel szemléltem a szolgáltató szektor működését, felépítését. Duális hallgatóként gyakorlatomat egy könyvelőirodánál töltöm, ahol személyesen tapasztalhatom meg a szolgáltatásokon belül a professzionális szolgáltatókat érő kihívásokat. Korábbi TDK kutatásom során a professzionális szolgáltatókat és azok vezetőit érő kihívásokat, valamint az azokra adható menedzseri válaszokat elemeztem a számviteli szolgáltatások területén. Már akkor célul tűztem ki kutatásom folytatását, melynek majdani irányaként a számviteli szolgáltatók ügyféloldalának elemzését jelöltem meg. Jelenlegi dolgozatomban ugyanennél a területnél maradok, ezúttal azonban a másik oldal, azaz az ügyfelek igényeit, elvárásait vizsgálom.