Fenntarthatóság Z generációs szemmel - Tóth Máté
A gazdaság mechanizmusa szoros összefüggésben áll az utóbbi években tapasztalt drasztikus környezeti változásokkal, klímavészhelyzettel. Míg az ENSZ a világ vezetőhatalmai, országai számára tűzött ki feladatokat (Fenntartható fejlődési célok – SDGs) nemzetközi szinten, addig az egyén dimenziójának aktivizálódása nélkülözhetetlen a környezeti károk helyrehozásának, illetve helyzetük romlásának megállításához. A tudatos, zöld fogyasztói magatartás a kulcs ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a természeti értékeinket a jövő generációinak számára. Ebben kiemelt szerepe van a Z generációnak, melynek tagjai fogják uralni a vásárlók piacát a következő évtizedekben. A fiatalok fenntartható fejlődéssel és környezettudatos magatartással kapcsolatos ismeretei és attitűdjük a vállalati szférát is új kihívások elé állítja. Nemzetközi és hazai kutatások igazolják, hogy szükséges a kínálatot az új fogyasztói igényekhez igazítani. Az emberi tevékenységek hatására bekövetkezett globális kihívásokra adott válaszok tekintetében a fogyasztói társadalom fenntartható irányba történő elmozdítása elengedhetetlen. Napjaink fogyasztói társadalmában megjelennek azok a csoportok, melyek értékrendjében azonosíthatók a fenntartható életstílus alapjául szolgáló jellemzők. A tudatos fogyasztói magatartással leginkább a jövő fogyasztója jellemezhető. A kritikus, aktív közösségi életet élő fogyasztó a jövő fogyasztója. A LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainablity) modell vizionálja a jövő fogyasztóját, akinek fontos a fenntarthatóság és a felelősség. A jövő fogyasztója a fenntartható fejlődés mindhárom pillérét (gazdaság, társadalom, ökológia) figyelembe veszi.